Vatikan teško izlazi na kraj s kradljivcima

Vatikan teško izlazi na kraj s kradljivcima

ČAK 90 posto krađa počinjenih na području Vatikana, posebice na Trgu sv. Petra i u tamošnjim muzejima nije rasvijetljeno u protekloj 2004. godini, izjavio je u subotu vatikanski državni tužitelj Nicola Picardi.

U sudskom izvješću za proteklu godinu koje je podnio u nazočnosti državnog tajnika kardinala Angela Sodana, Picardi je istaknuo da su najčešća kaznena djela bila krađe na Trgu sv. Petra i u vatikanskim muzejima, provale i krivotvorenje.

Picardi je istaknuo da 90 posto slučajeva krađa nije riješeno, dijelom zbog "sporosti sudbenog postupka" u Vatikanu koji "uglavnom odgovara sporosti talijanskih sudova koja se, kako je poznato, ne smatra primjerenom".

Drugi razlog te sporosti povezan je s činjenicom da vrlo često sudbene spise treba službeno objaviti u inozemstvu, budući da velik broj počinitelja kaznenih djela jesu strani državljani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na koncu, iz godišnjeg izvješća dade se zaključiti da su vatikanski sudovi i dalje tako zagušeni jer se ustroj vatikanskog pravosuđa nije mijenjao već 76 godina. Picardi je kazao da "ne posjeduje čudotvorno rješenje, ali će biti slobodan da razmisli o prilagodbi kako bi se raspoloživi resursi mogli svrsishodnije rabiti".Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara