Velika Britanija poziva Europu: Bojkotirajmo Eurosong!

SIR TERRY WOGAN, dugogodišnji britanski komentator Eurosonga koji već 35 godina britansku publiku zabavlja zajedljivim komentarima na račun "najkičastijeg glazbenog natjecanja ikad", zbog očajnog plasmana Velike Britanije na Izboru za pjesmu Eurovizije najavio je da vjerojatno nikad više neće komentirati ovo prestižno natjecanje.

Sir Terry britanskim novinarima Eurosong je doslovno popljuvao - smatra da je natjecanje sve, samo ne glazbeno. Spominje i izražena "istočna i balkanska" lobiranja, za koja smatra da su na Eurosongu sve učestalija te predložio Velikoj Britaniji, ali i ostalim zemljama zapadne Europe da ubuduće natjecanje jednostavno bojkotiraju.

Terry Wogan ne samo što smatra da je sustav glasovanja neorganiziran i besmisleno apsurdan, već tvrdi da je svake godine, a pogotovo ove namješten zbog raznih političkih lobiranja i te da u Europi ne postoji natjecanje koje je podložno politici koliko je to Eurosong.

Britanski predstavnik, Andy Abraham na Eurosongu je osvojio tek sramotnih četrnaest bodova, što ga je zabetoniralo na dno europske glazbene ljestvice, barem što se ovog prestižnog natjecanja tiče pa je donekle i razumljivo da su se Otočani digli na noge, jer na ovakav neuspjeh nisu navikli - naime, šezdesetim, sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća Britanci su doslovno harali Eurosongom. Britanske zvijezde Lulu, Bucks Fizz i Brotherhood of Men dominirali su natjecanjem kroz povijest, a ovo im je prvi veliki debakl u povijesti Eurosonga dugoj preko pola stoljeća, preciznije - 53 godine.

Terry Wogan istočni lobi Eurosonga nazvao je "novim" Varšavskim paktom, Laku klaunom s vlastitom linijom odjeće i Frankensteinovim mladenkama, a zajedljivi komentari nisu zaobišli ni plastične dame koje su mahom dominirale natjecanjem. Međutim, Sir Terryiju Woganu posebno se osim Rusije zamjerila Letonija iako nitko ne zna zašto baš oni - vjerojatno zbog toga što su letonski gusari, unatoč činjenici da im nitko nije predviđao čak ni ulazak u finale, završili na solidnom dvanaestom mjestu dvostruko boljem od onog posljednjeg, koji je čvrsto zauzela Velika Britanija.

V.V.
Foto: AFP, Eurovision.tv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara