Velika tajna slavnih redatelja: Zašto likovi u filmovima piju mlijeko?

Velika tajna slavnih redatelja: Zašto likovi u filmovima piju mlijeko?
Screenshot: YouTube

U FILMOVIMA stvari nikada nisu bez neke svrhe, piše Bright Side. Svaki, pa i najsitniji detalj, ima neko značenje, a to se osobito ogleda u tome kada se piće pojavi u sceni. Na primjer, ako se treba dočarati snažan karakter nekog lika, on će piti neko žestoko piće, poput viskija.

Ipak, često viđamo likove koji piju mlijeko, a u svijetu filmova za to postoji poseban naziv poznat kao “učinak mlijeka”. Evo što vam, ovim detaljem, redatelji poručuju.

1. Kada odrasla osoba pije mlijeko, to znači da ima nedužnu dušu

Možda i najpoznatiji filmski lik koji voli piti mlijeko je ubojica Léon iz istoimenog filma režisera Luca Bessona. Ovdje postoji neka vrsta neslaganja, kada profesionalni ubojica pije mlijeko, koje se obično povezuje s čistoćom i djetinjstvom. Međutim, u tome je upravo skriven nagovještaj koji nam redatelj daje. Njegov je lik još uvijek dijete iznutra i ima čistu i nježnu dušu koja se krije iza njegove stroge, snažne vanjštine.

2. Ako negativan lik pije mlijeko, to znači da redatelji žele naglasiti njegovu moć

Drugi filmski ubojica koji voli piti mlijeko jest okrutni Anton Chigurh iz filma No Country for Old Man. U ovom slučaju, lik nije izazvao nikakve lijepe osjećaje kod publike. On provaljuje u stan potencijalne žrtve, uzima bocu mlijeka iz hladnjaka bez dozvole i pije ga dok sjedi na kauču. Ova scena osmišljena je kako bi stvorila zastrašujuću atmosferu jer je mlijeko simbol topline, udobnosti i doma, a ovaj lik narušava svjetlost doma i njegovu udobnost čineći sebe vlasnikom tuđeg života.

Drugi primjer ovoga mogao bi se naći u filmu There Will Be Blood i u liku Plainviewa Na samom kraju filma, prije nego što ubije Eli, on izgovara rečenicu: „Pijem tvoj mliječni shake! Popit ću ga!“.

Naravno, to se ne odnosi samo na piće, već i na moć koju Plainview ima nad svojom žrtvom.

3. Mlijeko u sceni može biti i simbol raspada općeprihvaćenih moralnih vrijednosti

U filmu Quentina Tarantina Inglourious postoji scena u kojoj francuski farmer nudi čašu vina njemačkom pukovniku. Međutim, pukovnik pita farmera da mu umjesto vina da čašu mlijeka i ispija je u jednom gutljaju. Ovako redatelj pokazuje snagu i destrukciju nekih temelja, pomoću filmskog jezika. Dakle, negativac očituje i manifestira svoju moć ispijajući mlijeko, pokazujući kako dominira nad dobrotom i čistoćom.

Još jedan primjer ovakvog ponašanja vidimo u filmu Mad Max: Fury Road. U filmu postoji scena s kolekcijom majčinog mlijeka i ratnici je ispijaju kako bi predstavili svoju snagu i zdravlje. Ovo je prilično provokativna tehnika, s obzirom na to da je prilično tabu da odrasla osoba pije majčino mlijeko u suvremenom svijetu. Uz pomoć ove scene redatelj je pokazao publici i da je postapokaliptični svijet daleko ispred našeg.

4. Redatelj želi prevariti gledatelja, prikazujući heroja čistim i nevinim

Nekoliko je redatelja iskoristilo mlijeko kako bi prikazali osjećaj zdravlja, čistoće i sigurnosti u svojim filmovima. Zato glavni negativac u filmu Get Out nosi bijeli džemper i pije nešto “nevino” poput mlijeka.

Osim ovoga, majstor sumnje, Alfred Hitchcock, snimio je film Suspicion i uvjerio gledatelje da vjeruju da je glavni junak otrovao mlijeko svojoj ženi kako bi joj oteo nasljedstvo. Bio je to odličan potez jer bi samo nevjerojatan zločinac ubacio otrov u tako zdravo piće. To se pretvorilo u neku vrstu ideje “zastrašivanja mlijekom” jer u piću, zapravo, nije bilo otrova.

5. Mlijeko otkriva godine lika

Pojačavanje nezrelosti i mladolikosti nekog lika pomoću mlijeka, najočitiji je trik korištenja ovog pića. Ako tvorci žele prikazati lika koji je zaista toliko mlad da doslovno “ima mlijeko na usnama”, nije teško zaključiti koje će piće iskoristiti za to.

U filmu Rebel Without a Cause, tinejdžer kojeg glumi James Dean, najprije se napije, ali sljedećeg jutra ispija bocu mlijeka. Time su željeli prikazati da se u njemu bore i odrasla i mlada osoba.

Mladi lik kojeg je glumio Leonardo DiCaprio u filmu Catch Me If You Can, pretvara se da je odrasli pilot koristeći svoj šarm. Kada ga stjuardesa pita koje piće želi, on traži mlijeko, otkrivajući svoje prave godine.

Napokon, u kultnom filmu Stanleya Kubricka, A Clockwork Orange, glavni junaci, koji su tinejdžeri, piju mlijeko. To je način na koji redatelj nagovještava da su sav horor i kaos pokrenula djeca.

Jeste li ikada obraćali pažnju na to koliki značaj u filmovima može imati kakvo piće piju junaci?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara