Veliki uspjeh: Znanstvenici "uzgojili" ljudsko srce

Foto: medicine.mcgill.ca

UMJETNO uzgojeni organi mogli bi biti spas za nebrojene bolesnike koji mjesece ili čak godine provode na listi za transplantaciju, iščekujući novo srce ili koji drugi dio tijela i nadajući se da ga njihovo tijelo neće odbaciti. Američki su znanstvenici konačno uspjeli uzgojiti prvo pravo srce, koje bi trebalo početi kucati već kroz nekoliko tjedana, prenosi Daily Mail.

Organi po narudžbi

Ukoliko srce "proradi", na redu bi se mogli naći jetra, pluća i bubrezi, sve "po narudžbi". Sa srca donora prvo se uklone sve mišićne stanice, što ostavlja svojevrsnu bazu načinjenu od čvrstog vezivnog tkiva. U tu se zatim unesu matične stanice, koje rastu oko strukture, s vremenom prerastajući u zdrave stanice srčanog mišića i cijeli organ.

Dr. Doris Taylor, specijalistica s polja regenerativne medicine Sveučilišta Minnesota, izražava nadu da će uzgojeno srce kroz par tjedana zaista zakucati. "Pred nama su još mnogi izazovi, nije dovoljno stvoriti organ, on mora i ispravno raditi. Ipak, mišljenja sam da ćemo u budućnosti uistinu moći stvarati organe po potrebi."

Nizak rizik od odbacivanja organa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem s transplantacijom organa leži u činjenici da primatelj mora uzimati lijekove za spriječavanje odbacivanja novog organa, što utječe na imunološki sustav i može uzrokovati visok krvni tlak, otkazivanje bubrega i dijabetes. Kako se nova srca grade od matičnih stanica samog primatelja, rizik se znatno smanjuje.

Matične se stanice mogu transformirati u stanice raznih vrsta tkiva - na taj je način 2007. godine stvoren i prvi srčani zalistak, koji je nastao od matičnih stanica uzetih iz bolesnikove koštane srži. Godinu dana nakon tog uspjeha, stvoreno je i prvi životinjsko srce koje je i kucalo. Takva su srca bila preslaba za presađivanje u životinje, no predstavljala su značajan korak prema stvaranju organa po potrebi.

Matične stanice na "kosturu" od kolagena

Novo je srce stvoreno na bazi srca uzetog iz tijela preminulog pacijenta. Sve što ostane nakon obrade jakim deterdžentima je "kostur" načinjen od proteina kolagena. U taj se "kostur" uvedu milijuni matičnih stanica primatelja, uz neke hranjive tvari. Matične stanice prepoznaju kolagen i počnu se pretvarati u mišićne stanice srca. Ukoliko stvoreno srce počne kucati, moglo bi biti dovoljno snažno za pumpanje krvi.

Jedan od najvećih problema u procesu "oživljavanja" takvog srca je snabdijevanje organa kisikom, putem komplicirane mreže krvnih žila. Osim toga, stanice moraju kucati u pravilnim i ispravnih razmacima. "Još smo daleko od masovnog uzgoja organa, no ovime smo definitivno krenuli pravim putem", optimistična je dr. Taylor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara