Veliko finale beogradskog Eurosonga: Kraljevi protiv Lake i plejade sisulja

"OČEKUJEMO da dobro otpjevamo, a gledatelji će pritisnuti gumbiće na telefonima i vidjet ćemo što se ove godine nosi", rekao je Hadži iz Kraljeva ulice u tradicionalnom "posljednjem obraćanju javnosti" s poprišta finala ovogodišnjeg Eurosonga. "Za sreću imamo potkovu od kovača Jože iz Koprivnice", dodao je u Dnevniku HTV-a, nakon što je s Kraljevima ulice u četvrtak ušao u finale i probudio interes javnosti. "Romanca" nastupa deveta, a kladionice joj predviđaju puno niže mjesto u konačnom poretku - hrvatski predstavnici predzadnji su na većini kladionica koje se bave Eurosongom, ali plasman je doista zadnje što ih opterećuje. Kako im je izvedba isplanirana do posljednjih detalja, a moramo primijetiti da je to s obzirom na uvjete ispalo pristojno, Kraljevi ulice odlučili su do posljednjeg trenutka neopterećeno uživati u čarima koje nudi pozornost na jednom od najgledanijih emisija u Europi.

Konačnim izgledom bodovne liste puno se više opterećuju ovogodišnji favoriti - Šveđanka Charlotte Perrelli, Jelena Tomašević iz Srbije, Dima Bilan iz Rusije te Ukrajinka Ani Lorak. Ugodnim iznenađenjem, kojeg je primijetio i najpoznatiji gost festivala Jean Paul Gaultier, proglašen je Laka, koji je javno priznao kako "jedva čeka da ovaj cirkus napokon završi". Izraz kojeg je upotrijebio zapravo je vrlo primjeren - u Beogradu je trenutno najveći europski cirkus, rekordan po svim parametrima.

Eurosong ove godine, naime, gleda više od sto milijuna ljudi, a očekuje se da će broj glasova u finalu premašiti prošlogodišnji rekord od 8,778,480 pristiglih SMS poruka i telefonskih poziva. Ovogodišnji Eurosong je i prvi s novim, neki kažu nepoštenim, sustavom odabira pobjedničke pjesme - u dva polufinala odabrano je po deset finalista kojima se večeras pridružuje pet "nedodirljivih", Srbija kao domaćin i četiri "sile Eurovision Broadcast Uniona". Izbor za pjesmu Eurovizije impresivan je i zahvaljujući pozornici koja je i od strane stručnjaka ocijenjena kao najbolja dosad. Široka je 24, a duboka 25 metara, s impozantnim ekranima površine 500 metara kvadratnih. Teme iz polufinala - Grad i Rijeka, večeras se spajaju u jednu, pa je posve jasno da će nasljednici ove "parade kiča" imati dosta posla s već uobičajenim obaranjem rekorda i nadmetanjem što se tiče televizijskog blještavila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ofucani jednoglasni zaključak kako Eurosong nije glazbeno relevantan, te kako se pretvorio u paradu budala (ili barem smiješno upakiranih izvođača), zamjenjuje njegov marketinški potencijal koji je u Beogradu itekako vidljiv. Uz poneki incident, grad uživa u "turističkom boomu" - porasle su cijene taksija i brojnih drugih usluga, a logo s njegovim imenom trenutno je po cijeloj Europi. Hrvatska, na žalost ljubitelja Eurosonga koji se svake godine potajno nadaju spektaklu u Zagrebu, po tko zna koji put nije u kombinaciji za pobjedu, ali Kraljevi ulice imaju utjehu - što god napravili, bolji su od Dade Topića i njegovih bankara-rockera. U svakom se slučaju vraćaju na Dolac pjevati na matrice i zarađivati na najbolji mogući način, bez ugovora i menadžera, a Eurosongom će se pozabaviti neki drugi ljudi, i opet ga (što god neki govorili) učiniti sasvim zabavnom televizijskom emisijom.

Dorijan Klarić
Foto: Index, Eurovision.tv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara