VIDEO Djevojčicama "peglaju" grudi vrelim kamenjem kako bi bile manje poželjne

VIDEO Djevojčicama "peglaju" grudi vrelim kamenjem kako bi bile manje poželjne

Screenshot: Youtube

"GLAČANJE" grudi nije još jedan bizaran estetski zahvat, već nešto puno ozbiljnije. Radi se, naime, o bizarnom običaju u Kamerunu, Nigeriji i Južnoafričkoj Republici, pri čemu se koristi kamenje ili lopatica koji se zagrijavaju na vatri i stavljaju na prsa djevojčica starih između 11 i 15 godina kako bi im se stisnulo tkivo grudi i tako ih se učinilo manje ženstvenima, piše Daily mail.

Prema podacima UN-a, ovime je pogođeno 3,8 milijuna žena iz cijeloga svijeta, a u čak 58 posto slučajeva ovakvo sakaćenje provode njihove majke koje to čine kako bi njihove kćeri izgledale poput djece i bile manje privlačne muškarcima i kako bi se spriječile predbračne trudnoće.

"Uništavanje grudi na ovaj način može trajati od nekoliko dana do cijelog tjedna. Ovakva se užasna praksa uglavnom opravdava spominjanjem kulture, tradicije ili religije, no kao i u slučaju obrezivanja djevojčica, to su samo loši izgovori", rekla je književnica i psihijatrica Leyla Husein za Cosmopolitan.

Protiv ovakve prakse bori se Cawogido, londonska humanitarna udruga koja surađuje s policijom, socijalnim radnicima, zdravstvom i školama, podižući svijest o ovom barbarskom običaju.

"Glačanje grudi je tajna koja je skrivena između djevojčica i njihovih majki. Često nitko drugi i ne zna da se to dogodilo, a djevojčice šute, vjerujući da majke to čine za njihovo dobro", stoji na službenim stranicama Cawogida.

Osim što sprečava razvoj grudi, ovakvo "glačanje" može uzrokovati brojne teške posljedice poput raka, apscesa, svrbeža, iscjetka iz grudi, infekcija, cista, upala, a često dolazi do nepovratnog oštećenja tkiva i gubitka jedne ili obje dojke.

"Kad sam imala samo trinaest godina, silovao me rođak i rodila sam njegovo dijete, ali nisam mogla dojiti. Pokušali smo koristiti mrave, kad vas oni ubodu grudi vam nateknu i to bi trebalo potaknuti proizvodnju mlijeka, ali nije uspjelo. Imam troje djece i nisam mogla dojiti ni jedno", ispričala je Emanuelle koja ima 23 godine.

Psihičke posljedice još su gore. 

"Nekad ne mogu disati jer su me prejako stisnuli zavojima. Nosim ih već godinu dana, a budući da je ovdje jako vruće, imam plikove na koži. Ne razumijem zašto mi mama to radi", rekla je devetogodišnja Manuella.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara