Video: Japanci napravili najrealističnijeg robota dosad

Screenshot, video: YouTube

NAKON što je prošle godine svijetu predstavljena ženska verzija, nazvana Geminoid F, iz istoimene tvrtke dolazi najnovija i najrealističnija kreacija dosad - Geminoid DK, prenosi Salon. DK je napravljen po uzoru na danskog izvanrednog profesora Henrika Scharfea, s danskog sveučilišta Aalborg.

Japanci ne skrivaju svoju ljubav prema ženskim verzijama svojih robota, pa je ovo lice, s tipično europskom kozjom bradicom i očima, poprilično iznenađenje za sve koji su očekivali još jedan "azijski" model. Iako nije toliko "seksi" kao model F, realističnost je nevjerojatna. Sve dok ne počne s raznim izrazima lica gotovo da se pitate radi li se o šali i je li to zapravo živa osoba.

Video prikazuje prvo testiranje pokretljivosti sklopova za oponašanje mimike lica. Pokreti su još uvijek pomalo grubi i trzavi, no tim koji radi na razvoju najavljuje usavršavanje pokreta i maksimalnu realističnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je testiranje ujedno i odličan primjer za ilustraciju tzv. "doline straha", odnosno "jame" u grafu koji pokazuje do koje nas granice realistični roboti privlače, kao i kada nas točno počnu odbijati. Sve dok su roboti blago humanoidni, ali i dalje jasno vidimo da nisu ljudi, sve je u redu, slatki su, seksi, zabavni, a kod nekih postoji i određena seksualna privlačnost prema takvim modelima. Međutim, kad robot postane prerealističan i zastrašujuće sličan živom biću, sve krene u suprotnom smjeru i počne se javljati neugoda, odbojnost, pa čak i strah. Izgleda živo, a zapravo nije. Pogodili ste, najekstremniji primjer toga su zombiji.

Što vi mislite - užasno i odbojno ili fascinantno i cool?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara