Video: Na Eurosongu pobijedio dobro upakirani "multiplagijat"?

POZNAVATELJIMA pop glazbe nije dugo trebalo da iskopaju pjesme na koje neodoljivo podsjeća "Believe", pobjednica Eurosonga, a neki je, zbog harmonija i vokalnih dionica koje se preklapaju, nazivaju i plagijatom. Zapravo se ponavlja uobičajena praksa - više od 40 zemalja najviše glasa za pjesme "bliske uhu", što bi značilo da su ih gledatelji negdje i čuli, ali drugačije upakirane. "Molitva" Marije Šerifović tako je, prema prošlogodišnjim zaključcima, napravljena po uzoru na brojne pop laganice sa istom harmonijom, a ništa bolje nije ni na izlučnim natjecanjima - nijedna se zemlja prije Eurosonga među ponuđenim pjesmama baš i ne trudi raščistiti plagijate.

Pjesma "Believe" tako, prenosi Eurovision Croatia, neodoljivo podsjeća na "Wild World", klasik Cata Stevensa, a jedan je motiv identičan onom u pjesmi "Die For You", s kojom se Grčka predstavila na Eurosongu 2001. godine. Za usporedbu su se već pobrinuli obožavatelji Eurosonga, koji doslovno znaju napamet većinu pjesama s tog natjecanja, pa brzo reagiraju i bez problema iz rukava izvlače slične pjesme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dima Bilan još nije javno prokomentirao prozivke za plagiranje, niti je Eurovision Broadcast Union najavio moguće sankcije. Umjesto problema zbog sličnosti s nekoliko pjesama, 26-godišnji pjevač uživa neviđenu popularnost u domovini Rusiji i priprema se za europsku turneju na kojoj će predstaviti novi album i pokušati se probiti na zapadno tržište.

D.K.
Foto: Eurovision.tv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara