VIDEO Nevjerojatna priča o suludom pokušaju pljačke banke i zloj genijalki koja je sve smislila

VIDEO Nevjerojatna priča o suludom pokušaju pljačke banke i zloj genijalki koja je sve smislila
Foto: Press

OKO POLA tri poslijepodne, 28. kolovoza 2003., sredovječni dostavljač pizze Brian Wells ušetao je u banku u Erieju u Pennsylvaniji.

U rukama je držao kraći štap, a ispod majice nazirala se neobična izbočina. Proćelavi 46-godišnjak zaposleniku banke predao je papirić na kojem je pisalo: "Okupi u trezoru zaposlenike koji imaju pristupne šifre i potrudite se da što prije napunite vreće s 250 tisuća dolara. Imate samo 15 minuta". Nakon toga je podigao majicu i otkrio da ispod nje krije težak uređaj. U poruci je pisalo da se radi o bombi.

Zaposlenik banke Wellsu je rekao da nema šanse da u tom trenutku uđe u trezor i njegovu je vreću napunio s novcem, ali radilo se tek od 8702 dolara. Well je vreću uzeo, zgrabio lizalicu s pulta, išetao iz banke, sjeo u auto i otišao.

Nije uspio pobjeći. Samo 15 minuta kasnije policija ga je zatekla na jednom parkiralištu, opkolila ga, uhitila i stavila mu lisice. Iako im je pokušao prodati priču da mu je skupina crnaca stavila bombu oko vrata i natjerala da opljačka banku, oni mu nisu povjerovali, ali pozvali su pirotehničare. Uskoro su stigli i reporteri lokalnih televizija.

Punih 25 minuta, Wells je sjedio na pločniku.

U jednom trenutku upitao je policajce jesu li njegovom šefu javili da neće doći na posao, a onda je naprava oko njegova vrata počela pištati. Wells je postajao sve nemirniji, a onda je bomba eksplodirala i ubila ga na licu mjesta.

U 15 sati i 18 minuta bio je mrtav. Tri minute kasnije, pojavili su se i pirotehničari.

Tu priča tek počinje

U Wellsovom autu pronašli su štap koji je zapravo bio oružje. Bomba oko njegova vrata bila je djelo nekog tko zna što radi jer bila bi velik zalogaj čak i za najveće profesionalce.

Međutim, najneobičniji dokaz bila je rukom napisana poruka u kojoj su bile upute kako da opljačka banku i domogne se 250 tisuća dolara. Uz to, pronašli su i kartu koja je Wellsa vodila kroz Erie u potrazi za ključevima uz pomoć kojih bi, jednom kad obavi zadatak, skinuo bombu koju je imao oko vrata.

"Samo je jedan način da ovo preživiš, a to je da s nama potpuno surađuješ. Ova moćna bomba može se maknuti samo ako pratiš naše upute. Djeluj odmah, razmišljaj kasnije ili ćeš umrijeti".

Netko je očito natjerao Wellsa na ovo, ali pitanje je tko.

Toliko ludo da djeluje izmišljeno

Ovo je samo uvod novu Netflixovu dokumentarnu mini seriju "Evil Genius: The True Story of America’s Most Diabolical Bank Heist" koja u četiri epizode prati slučaj ubojstva Briana Wellsa. Tko je sve sudjelovao u ovoj pljački i kako svi dokazi vode do Marjorie Diehl-Armstrong.

I upravo je ona najveća zvijezda serije, psihički bolesna, ali izuzetno inteligentna žena koja je sve osmislila i koja se, 20 godina ranije, uspjela izvući s ubojstvom tadašnjeg dečka. No, to je samo dio ove nevjerojatne priče koja je oduševila gledatelje.

Barbara Schroeder i Trey Borzillieri godinama su prikupljali informacije, komunicirali s Diehl-Armstrong i pripremali ovaj fascinantni dokumentarac koji na momente djeluje kao stvarna verzija filma "Saw".

Sve je prepuno obrata i situacija koje djeluju kao scenarij nekog pretjeranog holivudskog trilera. Ukratko, Netflix je ponovno pogodio "u sridu" i nakon izvrsnih "Making a Murderer", "The Keepers" i "Wild Wild Country", donose još jedan true crime dokumentarac koji se ne propušta.

Netflix ima još jedan hit

Netflix je uspio servirati još jedan dokumentarac koji nadilazi klasične kriminalističke priče kakve običavamo gledati. Riječ je o slojevitoj, detaljno istraženoj i odmjerenoj studiji jednog zločina koji vas isprva privlači tabloidskom pričom koja ubrzo prerasta u nešto daleko kvalitetnije.

Ovi vas dokumentarci potiču na raspravu i zapravo postaju neizbježno mjesto u komunikaciji s poznanicima koji će vam bez sumnje pričati o "novom hitu" koji su upravo pogledali. Još jedan koji "morate pogledati".

Lisa Nishimura, Netflixova verzija Đele Hadžiselimovića, već godinama uspijeva u izboru ovih dokumentarnih remek-djela koje oduševljavaju ne samo publiku već i kritiku, a promociju odrađuju sami gledatelji i mediji koji o ovim dokumentarcima ne prestaju pričati. Netflix već četvrti puta uspijeva u onom što se ponekad zanemaruju. Oni nemaju samo hit, oni imaju kulturne fenomene koji privlače daleko veći broj gledatelja nego ih dokumentarci inače privlače.

Dokumentarci koji se ne propuštaju

Ovo, dakako, nije novitet jer true crime dokumentarci apsolutni su hit. HBO je imao dvije takve serije. Odlične "Paradise Lost" i "The Jinx" (redatelj još jednog hita, "Capturing the Friedmans") od kojih su, svaki na svoj način, ponovno probudili raspravu o slučajevima koji su već zaboravljeni ili pak, uz pomoć novih dokaza, potakli istragu i doveli do novih uhićenja.

Tu je i nezaobilazni podcast hit "Serial" koji će uskoro dobiti novu seriju na HBO-u.

Međutim, Netflixove serije najviše toga duguju često previđenom serijalu "The Staircase" Jeana Xaviera de Lestradea koji je pratio slučaj ubojstva američke dobročiniteljice Kathleen Peterson i sumnje koja je pala na njezinog supruga Michaela. Da stvar bude bolja, nakon nastavka iz 2013. stižu još tri epizode koje će se ovog ljeta pojaviti u Netflixovoj ponudi.

Ubojstvo, novac, seks, ludost i nepravda klasični su magneti za publiku, ali kad na to dodate kompleksan i pametan scenarij i vrhunsko istraživačko novinarstvo - imate hit. Netflix je to prepoznao i ova strategija za sad pali.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara