VIDEO Običaj koji će vas zgroziti: Za vrijeme mjesečnice moraju živjeti u šupi

VIDEO Običaj koji će vas zgroziti: Za vrijeme mjesečnice moraju živjeti u šupi

Screenshot: Youtube

MODERNIZACIJA je zahvatila cijeli svijet, ali neki dijelovi našeg planeta se još uvijek slijepo drže tradicije. Zapadni Nepal je jedno od takvih mjesta, a jedan od njihovih običaja zacijelo bi zgrozio svaku feministicu.

Naime, kod njih je ustaljena tradicija koja se naziva chhaupadi, a znači da žena koja ima mjesečnicu mora napustiti kuću jer je "prljava".

Osamnaestogodišnja Ishwari Joshi mora, kao mnogobrojne generacije žena iz njene obitelji, napustiti obiteljsku kuću i te dane u mjesecu provesti živeći u šupi.

"Kad sam s petnaest godina dobila prvu mjesečnicu, morala sam devet dana biti van kuće", ispričala je za BBC.

Osim što im je zabranjen pristup u kuću, postoje i brojna druga ograničenja. Ne smiju dodirnuti ni biljke ni životinje, a nakon što njihovo progonstvo završi dužne su se okupati u izvoru koji se nalazi sat hoda od njihovog sela i pročistiti se kravljim urinom. Za vrijeme mjesečnice ne smiju se čak ni poslužiti zahodom jer ga koriste drugi ukućani, pa prirodne potrebe moraju obaviti u polju.

"Kažu da ni krave neće davati mlijeko ako ih dotaknemo za vrijeme mjesečnice", objasnila je njena prijateljica Nirmala Limbu i dodala: "Nikad mi ta pravila nisu imala smisla. Majka mi je stalno govorila da ne smijem dirati biljke, osobito voće. Ja sam ih stalno dodirivala i ništa im nije bilo."

Muškarci su obuzeti drugim problemima, poput izgradnje ceste koja će im otežati zaposlenje kao nosača, ali protiv ove tradicije nemaju ništa.

"Razbolio bih se kad god bi me supruga dotakla za vrijeme mjesečnice. Naravno da jesam", rekao je sedamdesetpetogodišnji Shankar Joshi, no stavovi mlađih muškaraca nisu daleko od toga.

"Nekad su se ljudi bojali ljutnje bogova i tako je nastala ova tradicija, ali danas je više stvar u higijeni. Menstrualna krv je otrovna", iznio je svoje stavove Yagya Joshi.

Chhaupadi je vrhovni sud Nepala zabranio još 2005., ali u praksi se ova tradicija još uvijek nastavlja.

Iako se vlasti trude educirati građane, oni manje obrazovani i dalje vjeruju prvenstveno tradiciji.

"Kad imam mjesečnicu, ni zašto na svijetu ne ulazim u kuću, bez obzira što vlasti govore. Meni je to važnije od odlaska u hram", zaključila je jedna od stanovnica.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara