VIDEO U Advent u Zagrebu uložit će se 5,5 milijuna kuna: Otkrivene sve novosti

VIDEO U Advent u Zagrebu uložit će se 5,5 milijuna kuna: Otkrivene sve novosti
Foto: Vedran Tolić/Index

ADVENT u Zagrebu počinje 30. studenog, otkriveno je na predstavljanju programa. Božićna i novogodišnja događanja završavaju 7. siječnja 2020.

"Lajtmotiv je Orašar pa će na lokacijama Donjeg grada biti postavljene skulpture Orašara. Prigodno ćemo okiti dva božićna drvca, jedno na Trgu bana Jelačića, a drugo na Trgu svetog Marka. Druga odrednica zagrebačkog Adventa su ekologija i održivost pa mi je drago da su se organizatori na lokacijama pridružili akciji koju smo pokrenuli i smanjili upotrebu plastike. Ove godine će papir zamijeniti plastiku", rekla je direktorica zagrebačke Turističke zajednice Martina Bienenfeld.

Otkrila je da ukupna sredstva koja je TZGZ alocirao za sve aktivnosti i promociju Adventa iznose 5,5 milijuna kuna, ali točne cifre imat će kad Advent završi.

Sam program otvaranja počinje paljenjem prve adventske svjećice 30. studenog u 17 sati na Manduševcu. Nekoliko dana ranije počet će ipak warm-up Adventa, svojevrsni probni rad kojem je cilj ukloniti sve potencijalne nedostatke i probleme.

"Prigodni program otvaranja Adventa imat ćemo i na Prekrižju, to će se dogoditi prije glavnog paljenja svijeće. Nakon toga je otvaranje Ledenog parka i program na Zrinjevcu", rekla je Bienenfeld.

Već tradicionalno uvest će se autobusne linije za Prekrižje, a Bienenfeld je upozorila građane da imaju razumijevanja za sigurnosne provjere.

U Donjem gradu će se održavati Advent na Zrinjevcu i Ledeni park. Advent na Europskom trgu imat će posebnu notu jer postajemo glavni grad Europske unije, naglasila je Bienenfeld.

Ledeni park imat će novi postav, odnosno drugačiji elementi će tvoriti dekoraciju na njemu, otkriveno je.

Tradicionalne lokacije poput Cafea de Matoš i platoa Gradec nalazit će se i na Gornjem gradu. Advent će se drugi put održati u Maksimiru i u Zoološkom vrtu jer je lani ta lokacija odlično prihvaćena.

Novost je filmski Advent na Tuškancu, a uz kino će se održavati projekcije božićnih filmova te će taj prostor biti i prigodno ukrašen. Osmišljena je nova scenografija i koncept Adventa kod HNK. 

"Kultura iz HNK preselit će se i izvan njega", rekla je Bienenfeld.

Okitit će se i Oktogon, gdje će se održavati pop-up koncerti, dodala je. Advent pod lanternom je novost, zborovi će pratiti nažigače koji pale plinske lampe na Gornjem gradu.

Švedski zborovi će sa Zagrepčanima proslaviti svetu Luciju, a u Zagreb će stići 10. prosinca. Tu je i suradnja s kulturnim institucijama pa će primjerice Muzej osamdesetih prikazati kako se slavio Božić u tom desetljeću. Zagrebački stupovi za oglašavanje bit će dio dekoracija za Advent, a na njima će biti izvješeni programi na lokacijama

Bienenfeld je na kraju istaknula da je Advent ove godine najljepši dosad.

"Zagrebački Advent doprinosi hrvatskom turizmu, kao što grad Zagreb doprinosi hrvatskom turizmu. Grad Zagreb postaje cjelogodišnja destinacija", rekao je ministar turizma Gari Cappelli, dodavši da očekivana potrošnja gostiju iznosi pola milijarde kuna.

Dodao je i da turisti u prosjeku troše tisuću kuna dnevno: pola tog iznosa daju za smještaj, a pola za gastronomsku ponudu.

"Učio sam od boljih, a bolji smo sad od onih od kojih smo učili. To nije sramota, ponekad učenici pobijede profesore. Iz Beča dolaze u Zagreb na Advent", rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, dodavši da neće ni govoriti o dvocifrenoj stopi povećanja dolazaka i noćenja.

"Najzaslužniji što ovo u Zagrebu žanjemo su naši sugrađani. Zagreb je stari šarmer kakav je nekad bio i moderan kakav danas gradimo, uz politiku otvorenosti i sigurnosti, koju gradim već 20 godina", nastavio je u svom stilu.

"Imamo se mi s kim natjecati, najteže je natjecati se sam sa sobom. To mogu samo normalni. Najteže je raditi tri stvari, slušati, poslušati i pobijediti sebe, a mi moramo pobijediti sebe", rekao je na kraju Bandić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara