VINO IZ POMPEJA S OKUSOM DAVNINE

Dvije tisuće godina nakon što su ga uništili vatra i pepeo Vezuva, drevni grad Pompeji obnovio je davno izgubljenu tradiciju proizvodnje vina.

Vinari su predstavili crvena vina proizvedena od različitih autohtonih vrsta grožđa, uzgojenih na izvoran način u vinogradima koji su dobro uspijevali do 79. godine poslije Krista, kada je erupcija Vezuva ugasila život u gradu.

"Drevni život nisu činili samo kipovi i predmeti koje danas srećemo u muzejima. On se sastojao od svakodnevnih stvari, a jedno od važnih bilo je i vino", rekao je arheolog Pietro Giovanni Guzzo.

"Naša vina oživljavaju samo djelić života Pompeja kakav je bio prije erupcije", rekao je Guzzo na konferenciji za novinare u drevnom gradu na jugu Italije, kojega svakodnevno posjećuju tisuće turista.

Stanovnici Pompeja obrađivali su vinograde u okolici grada, ali i unutar gradskih zidina, u svojim vrtovima i dvorištima, i prodavali ga diljem svijeta. Amfore s oznakama pompejskih proizvođača vina pronađene su čak u Francuskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Arheološka i botanička istraživanja, uključujući i tragove trsja u tlu, omogućuju znanstvenicima da utvrde gdje su se vinogradi točno nalazili i koje su vrste grožđa uzgajane.

Freske i mozaici, koji ukrašavaju brojne kuće u Pompejima, također su izvor informacija, s detaljnim prikazima vina i grozdova, koji bi mogli pomoći utvrditi pojedine vrste.

Baš na temelju tih nalaza, unutar nalazišta posađen je 1996. godine vinograd od 200 četvornim metara s osam autohtonih vrsta grožđa, dobro poznatih stanovnicima drevnih Pompeja.

Od prve berbe grožđa 2001. godine proizvedena je 1.721 boca vina nazvanog "Villa dei Misteri", po jednoj od najpoznatijih vila u Pompejima. Vino će se prodati na aukciji u Rimu krajem travnja, a prikupljeni novac namijenjen je obnovi vinskog podruma na jednom od obnovljenih vinograda.

(Hina) bcav dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara