"Više nemam strasti i zato zapamtite, bolje je izgorjeti nego izblijedjeti"

"Više nemam strasti i zato zapamtite, bolje je izgorjeti nego izblijedjeti"
Screenshot: YouTube

NEKOLIKO desetljeća nakon što je hrapavi glas Kurt Cobaina izvukao generaciju X iz njihovih soba i odveo ih u klubove Seattlea, pokojni frontmen Nirvane, čija se 25. godišnjica smrti obilježava u petak, i dalje je uzor mladima i nesretnima diljem svijeta. 

Danas se obilježava četvrt stoljeća otkako si je pionir grungea oduzeo život u 27. godini, pridruživši se tako neslavnom klubu onih koji su također preminuli u toj dobi, poput Jimija Hendrixa, Janis Joplin, Jima Morrisona, Briana Jonesa ili, novijeg datuma, Amy Winehouse. 

Cobainov bivši menadžer Danny Goldberg u prigodi te godišnjice objavio je knjigu o njemu, poručivši kako je napokon spreman javno se osvrnuti na ostavštinu zagonetnog glazbenika. 

Goldberg ga se prisjeća kao avangardnog umjetnika čiji su britki humor i humanost sjali u njegovu dubokom malodušju. 

"Njegova medijska slika postala je pomalo iskrivljena i nerazmjerno usredotočena na njegovu smrt umjesto na život i umjetnost", smatra Goldberg. 

"Bio je pjevač nevjerojatnog duha. Njegov glas prenosio je ranjivost i intimnost, a to je rijetkost", rekao je za agenciju France Presse.

"Postao je netko tko je pomagao ljudima da se manje osjećaju kao čudaci i budu manje usamljeni."

Ta empatična karakteristika osigurala je da Cobainova glazba i danas bude relevantna, smatra Goldberg. Odnosi se to i na današnje tinejdžere svjetovima udaljene od kišnog pacifičkog sjeverozapada formativnih godina Nirvaninog frontmena.

Univerzalnost njegove poruke je razlog tome što se od Toleda do Tokija i dalje mogu vidjeti majice sa slavnim logom benda, ''smajlijem'' s prekriženim očima i isplaženim jezikom. 

"On je jedan od nekolicine umjetnika čiji rad putuje kroz vrijeme", ističe Goldberg. 

Kurtov kult

Odrastao u šumovitom Aberdeenu, dva sata zapadno od Seattlea, Cobain se objavom Neverminda, drugog od tri studijska albuma Nirvane, preko noći pretvorio u boga rocka. 

Nevermindom se Nirvana lansirala na glazbeni vrh i stvoren je kult Kurta Cobaina.  

Goldberg je Cobaina upoznao 1990. kad je Nirvana tek počinjala i nadala se da će uspjeti sa svojom jedinstvenom mješavinom punka, metala i melodija nadahnutih Beatlesima. 

S Nevermindom im je to pošlo za rukom. Album je postao jedan od najuspješnijih albuma svih vremena, s 30 milijuna primjeraka prodanih diljem svijeta. Michael Jackson svrgnut je preko noći s vrha američkih top lista, a Nirvana postaje grupa koja je promijenila smjer pop kulture, inspirirala druge glazbenike, modu i etos. 

U tri i pol godine, koliko je surađivao s Cobainom, Goldberg je svjedočio spektakularnom usponu Nirvane. Bio je uz njega u vrijeme njegove tople, ali burne veze s glazbenicom Courtney Love i rođenja kćeri Frances Bean, danas 26-godišnjakinje.

Bio je i svjedok intervencija kojim se Cobaina htjelo odvratiti od heroina. 

Njegova smrt, kojom je nestao jedinstven glas, bolan kao i njegovo oproštajno pismo, šokirala je svijet. 

"Više nemam strasti i zato zapamtite, bolje je izgorjeti nego izblijedjeti", napisao je citirajući stih Neila Younga iz pjesme "My My, Hey Hey". 

Vijest o samoubojstvu snažno je pogodila Goldberga koji se tek nedavno uspio pomiriti s tom činjenicom.

"Dugo vremena to mi je bilo prebolno", kazao je. 

"Nedostaje mi, i dalje ga volim. Ali drago mi je da sam ga uopće poznavao", rekao je. 

Glazbeni genij

Bivši menadžer Nirvane, kojeg je Cobain zvao "drugim ocem", naglašava kako se iza drogiranja i depresije skrivao glazbeni genij. 

Goldberg vjeruje da je Cobainov imidž odrpanca odvraćao pozornost s njegovog impresivnog intelekta. 

Naglašava i kako se Cobain borio za ženska prava i pomogao u "redefiniciji muškosti" unutar glazbenog svijeta. 

"Znao je biti iznimno moćan i karizmatičan, a u isto vrijeme osjećajan i brižan. To je bio odmak od tadašnjeg pravovjerja u rocku." 

Sustav vrijednosti 

U svojim memoarima Goldberg se prisjeća nastupa u Argentini koji je Cobaina razljutio jer je publika izviždala žensku predgrupu Calamity Jane. Frontmen Nirvane osvetio se tako što je odbio svirati najveći hit "Smells Like Teen Spirit". 

"Niste zaslužili da vam to sviramo", rekao je tada Cobain. 

"Bio je predan feminističkom idealu i poštovanju prema svima", ističe Goldberg i dodaje kako je Cobain podržavao i prava homoseksualaca. 

"Imao je istinski drugačiju viziju o tome što to znači biti rock zvijezda." 

Bivši menadžer odbio je nagađati kako bi izgledao glazbenikov put da je ostao živ, no siguran je da bi i dalje bio inovativan jer je stalno evoluirao i "nije kopirao samoga sebe". 

"Samo se nadam da bih, štogod on radio, imao priliku družiti se s njim", zaključio je Goldberg. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara