Visoki sud u Americi: Žene ne mogu biti na plaži u toplesu

Visoki sud u Americi: Žene ne mogu biti na plaži u toplesu
Foto: 123rf

VISOKI sud u New Hampshireu potvrdio je presudu trima ženama koje su uhićene zbog dolaska na plažu u toplesu te je zaključio kako njihova ustavna prava nisu bila prekršena, piše The Guardian.

U odluci donesenoj u omjeru 3:2 sud je odlučio kako propisi grada Laconije u New Hampshireu ne diskriminiraju po spolnoj osnovi i ne krše prava žena na slobodu govora. Citirajući presude s nekoliko drugih sudova, sutkinja Anna Barbara Hantz Marconi napisala je da sudovi “općenito podržavaju zakone koji brane ženama, ali ne i muškarcima, otkrivati grudi”.

Gradski propisi ne krše ustavna prava žena

“Smatramo da propisi ne krše ustavna prava na jednakopravnu zaštitu ili slobodu govora tužiteljica. Stoga se slažemo s nižim sudom da je grad imao pravo donijeti te propise”, stoji u dijelu presude koju potpisuje Macroni.

Izdvojeno mišljenje – propisi protivni Ustavu jer ne tretiraju jednako muškarce i žene

U izdvojenom mišljenju suci James P. Bassett  i Gary E. Hicks zaključili su pak kako je propis protivan Ustavu jer tretira različito muškarce i žene.

Tri žene uhićene nakon što su se na plaži skinule u toples

Osuđene Heidi Lilley, Kia Sinclair i Ginger Pierro članice su kampanje Oslobodite bradavice (Free the Nipple campaign), globalnog pokreta kojem je cilj osigurati da žene mogu slobodno u javnosti biti u toplesima. Uhićene su 2016. godine nakon što su skinule majice na plaži u Laconiji te su ih odbile obući ponovo nakon što su ih čuvari s plaže opomenuli. Pierro je vježbala jogu, a druge dvije su se sunčale.

Propisi o ponašanjima na javnim površinama u Lakoniji zabranjuju seks i golotinju te posebno brane ženama pokazivati grudi. Sudac nižeg suda nije odbacio njihovu žalbu te su se žene žalile na državnom Vrhovnom sudu.

Moguće da će slučaj dospjeti do Vrhovnog suda SAD-a

“Jako smo razočarani presudom suda prema kojoj drugačije postupanje prema ženama ne potpada pod diskriminaciju po spolu”, izjavio je odvjetnik Dan Hynes, koji zastupa tri žene.

“S obzirom na to da Ustav New Hampshirea koji zabranjuje diskriminaciju po spolu nije bio dovoljan da spriječi ovaj tip nejednakosti i nepoštenog postupanja prema ženama, nadamo se da će zakonodavna tijela New Hampshirea popraviti ovu nepravdu te staviti izvan zakona pravilnik Laconije”, dodao je.

Hynes je rekao i kako će morati razgovarati sa svojim klijenticama o sljedećim koracima te da je moguće da će podnijeti žalbu Vrhovnom sudu SAD-a.

Propisi o zabrani otkrivanja bradavica na sudovima diljem SAD-a

Ova presuda korak je unatrag za pokret koji se diljem SAD-a bori protiv ovakvih propisa.

Savezni je sud u listopadu 2017. godine odlučio kako zakon u Missouriju ne krši Ustav te države jer muškarcima dozvoljava da pokazuju bradavice, a ženama ne.

Zabrana golotinje u javnosti koju je 2013. godine donio grad San Francisco također je potvrđena na federalnom sudu.

No u veljači 2017. godine, federalni sud zabranio je gradu Fort Collins u Coloradu donijeti zakon koji ženama brani toples, argumentirajući da je baziran na diskriminaciji prema spolu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara