Vrhunsko jazz-Valentinovo: Tamara Obrovac i Karen Asatrian predstavljaju IstrArmenia ensemble

Foto: Tatjana Genc

VALENTINOVO nije samo Dan zaljubljenih, reći će svaki obožavatelj lika i djela velike istarske umjetnice Tamare Obrovac. Dan je to kada Tamara, tradicionalno, predstavlja svoje nove projekte. Naime, od 2007. godine Tamara Obrovac na Valentinovo u Istarskom narodnom kazalištu u Puli sugrađanima, ali i mnogima drugima koji tim povodom dolaze u Pulu, predstavlja svoje projekte, suradnje i bendove. 

Najnoviji Tamarin projekt kojeg će 14. veljače predstaviti u INK-u zove se IstrArmenia ensemble. Tamara i Karen Asatrian, armenski pijanist predstavljaju novi zajednički projekt, susret istarskog i armenskog duha, sintezu dvaju glazbenih priča, dva rukopisa, dvoje autora, izvođača, oboje u potrazi za istinskim izričajem kroz prizmu vlastite tradicije ispričane jezikom suvremenog jazza.

 IstrArmenia - žanrovski neomeđeni glazbeni univerzum

Novi projekt ujedinjuje, arhaiku dviju tradicija i jazz improvizaciju intenzivnošću glazbenog izričaja, snažnim emotivnim nabojem, spontanošću, inventivnim improvizacijama, slobodom, humorom i snažnom komunikativnošću. Oboje glazbenika njeguju vlastiti, originalni pristup. Oboje posjeduju snažne scenske karizme, virtuozni su u svojim nastupim; ona s fascinantnim glasovnim mogućnostima, on sa strastvenim eklektičkim pijanizmom u ovom projektu spajaju svoju emotivnu i kreativnu snagu u zanimljivu glazbenu priču, stvarajući novi žanrovski neomeđeni glazbeni univerzum.

IstrArmenia ensemble čine Tamara Obrovac na vokalu i flauti, Karen Asatrian na klaviru i violini, Carlos Sungurlyan na oudu i bouzukiju, Uroš Rakovec na gitari i mandolini, Zvonimir Šestak na kontrabasu i neponovljivi Kruno Levačić na bubnjevima.

Koncertna pretpremijera održat će se u 12. veljače u jazz klubu u Klagenfurtu, u Austriji, a hrvatska premijera projekta bit će 14. veljače u Istarskom narodnom kazalištu u Puli. Kako najavljuje i sama Tamara, rad na projektu nastavit će se planiranom produkcijom CD-a te daljnjom koncertnom promocijom.

Valentinovski koncert kao neponovljiva glazbena bajka

Podsjetimo, na prvi valentinovski koncert, 2007. godine, Tamara je predstavila materijal s albuma Daleko je…transhistria ensemblea, 2008. projekt sa Češkim gudačkim kvartetom (CD izlazi u svibnju ove godine), a 2009. godine koncert Transhistria electric banda na kojem je sviran materijal s posljednjeg CD-a Neću više jazz kantati. Prošle, 2010. godine predstavljen je projekt IstraIrska ensemble  u kojem su se na pozornici našli hrvatski, slovenski i irski glazbenici te stvorili bajkovitu istarsko irsku glazbenu večer. Svi oni koji su prošle godine imali priliku biti u Puli, i danas je sjećaju ugođaja kojeg je Tamara, kao i na svakom svojem koncertu, nesebično podijelila s publikom. 

Projekt IstraIrska ensamble realizirali su hrvatska jazz diva Tamara Obrovac koja uz glavni vokal, svira i flautu, prekrasna Irkinja Úna Ní Fhlannagáin na harfi, šarmantni Slovenac Uroš Rakovec na gitari i mandolini, Goran Rukavina na kontrabasu, Talijan Simone Zanchini na harmonici i dobri duh čitavoga ansambla Kruno Levačić na bubnjevima. Upravo su oni, svojim angažmanom, ali i umjetničkom predanošću i strašću realizirali projekt izraženoga glazbenoga senzibiliteta u kojem su spojeni Istra i Irska, te u kojem su dvije glazbenice unijele svoje jezične i glazbene kolorite i pritom stvorile iznimnu etno-jazz bajku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara