VW Lupo GTI – najsportskiji auto 2002. godine

ČITATELJI njemačkog auto-magazina Sport Auto izabrali su najmanjeg Volkswagena za najsportskiji automobil protekle godine. Lupo u GTI izvedbi uspio je pobijediti u oštroj konkurenciji od čak 156 kandidata i okititi se ovom laskavom nagradom.

Iako su mnogi očekivali da bi nagradu mogao uzeti novi Mini u ljutoj Cooper izvedbi, pobjedu je ipak odnio mališan iz Wolfsburga.

Gradski mališan u najjačoj izvedbi pokreće 1.6-litreni 16V četiri-cilindraš maksimalne snage 92/125 kW/KS što je bilo sasvim dovoljno da pridobi naklonost mnogobrojnih čitatelja.

Lupo GTI izvana krase sportski dodaci u vidu spojlera i voluminoznih pragova, a da je riječ o ozbiljnom vozilu daju naslutiti čak tri otvora za zrak u prednjem braniku.

Pogled na bok otkriva naplatke iz aluminijske slitine promjera 15 inča na koje su postavljene niskoprofilne gume dimenzija 205/45. Što je još važnije, ovjes je dorađen, što je rezultiralo 20 mm nižim podvozjem. I unutrašnjost je u potpunosti uređena u sportskom maniru. Duboko profilrana sportska sjedala, kožom presvučen upravljač i aluminijski umeci jasno distanciraju model od osnovne izvedbe.

Kako je riječ o malenom vozilu, i ovaj motor je bio sasvim dovoljan da Lupo opravda GTI tradiciju. Ubrzanje do 100 km/h traje tek 8,2 sekunde, dok krajnja brzina iznosi, za ovu klasu, visokih 205 km/h.

Ekologija nije ostavljena po strani pa se tako ovaj motor može pohvaliti Euro IV standardom o čistoći ispušnih plinova i, što je važnije, niskom potrošnjom od samo 7.3 l/100 km u mixu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara