Za zavodljivo lijepu kosu zaslužne aminokiseline

Za zavodljivo lijepu kosu zaslužne aminokiseline

AMINOKISELINE su najvažniji dijelovi kose, zapravo njezin izvor života i vrlo su bitne za njezinu ljepotu. Istraživanja pokazuju da  42% Hrvatica zna pravu ulogu aminokiselina u funkciji zdrave kose.

Najnovija istraživanja zaklade Oxford Hair Foundation, renomiranog instituta za kosu, pokazuju da se smanjivanje čvrstoće, sjaja i podatnosti kose može objasniti gubitkom malog broja aminokiselina iz strukture kose.

Istraživanje je započeto činjenicom da većina žena s vremenom primjećuje kako im se kvaliteta kose smanjuje i da je lošija na opip. Kako bi ovo pitanje razumjeli te našli prvobitni uzrok tih promjena, vrhunski su dermatolozi i znanstvenici proveli istraživanje unutrašnje strukture kose.

 Aminokiseline su oduvijek bili materijal od kojeg je satkano naše postojanje. Naše stanice koriste podatke zapisane u DNA kako bi od tog materijala složile različite proteine od kojih se sastoje naši mišići, kosa, koža i nokti. Kosa se uglavnom sastoji od keratina, ima ga čak 90%; keratin je najjači ljudski protein.

Proteini se sastoje od različitih vrsta aminokiselina; keratin se sastoji od oko 20 aminokiselina. Te su aminokiseline najvažniji dijelovi kose, zapravo njezin izvor života. Zato aminokiseline imaju presudni značaj na izgled i teksturu kose.

Sve su studije pokazale da se kosa posebno oštećuje mehaničkim i kemijskim čimbenicima. Izloženost vanjskim utjecajima proces je kojem se naša kosa podvrgava prilikom svakodnevnog češljanja i četkanja te djelovanjem UV zračenja i zagađenja.

Znanstvene su studije pokazale da se tijekom uobičajenog trogodišnjeg vijeka jedne dlake sadržaj aminokiselina smanjuje za 50 posto; tom postupnom izloženošću vanjskim utjecajima kosa se lakše mrsi te postaje manje sjajna i grublja.

Aminokiseline se ne gube u istim količinama od korijena do vrha, već u određenom omjeru. Točnije, iz strukture kose s vremenom se gubi 6 aminokiselina. Taj gubitak utječe na kosu po pitanju čvrstoće i otpornosti, pa kosa jednostavno ne izgleda tako dobro. Osim toga se lakše mrsi i teže ju je kontrolirati ako sadržaj aminokiselina nije jednak od korijena do vrha.

P&G Beauty je proveo je još jednu studiju ispitavši o ovoj temi 800 žena u nekoliko europskih zemalja, Ispitivanjem se analiziralo pitanje jesu li žene uopće čule za aminokiseline, znaju li da se nalaze u kosi, koje komponente čine našu kosu te znaju li njihovu ulogu u zdravlju kose.

Na pitanje da li su ikad čule za aminokiseline čak 97 od 100 ispitanih stanovnica Hrvatske odgovorilo je pozitivno, od kojih je 64% tvrdilo da znaju da se nalaze u kosi. Studija je nadalje pokazala kako su Hrvatice svjesne činjenice da naša kosa sadrži keratin (67%), znaju čak i da sadrži aminokiseline (51%) te vodu (35%).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina žena, 34%, rekla je da aminokiseline utječu na jačinu i elastičnost kose. 24% žena odgovorilo je da izazivaju gubitak kose, 21% da utječu na rast kose, dok je 12% povezalo aminokiseline s problemima peruti, a preostalih 9% smatrale su da nemaju utjecaja ili da ne utječu na kosu. Odgovori pokazuju da samo trećina Hrvatica zna ulogu aminokiselina u zdravlju kose.

Među namirnicama koje su bogate životinjskim proteinima, a koje pokrivaju čitav spektar aminokiselina su mlijeko i mliječni proizvodi, riba, jaja i nemasno meso. Žitarice, brašno, kruh, riža, mahunarke, orah, badem i lješnjak sadrže biljne proteine, ali ne i sve dostupne aminokiseline.

Jeste li znali da ...

...na normalnom vlasištu ima 100 do 150 tisuća vlakana kose? Plava kosa obično ima puno više vlakana nego crvena ili tamna kosa

. ...je debljina jedne vlasi kose 0,02-0,04 mm, pa 20 do 50 vlakana kose jedno do drugoga čine jedan milimetar?

...je kosa jaka poput žice ili željeza? Ona puca pod silom kojoj je ekvivalent 60kg nakon što se rastegne 70%.

...zdrava kosa ima prosječan životni vijek od 2 do 6 godina?

...je melanin odgovoran za boju kose? Korijen kose sadrži pigmentne stanice koje se zovu melanociti, a stvaraju pigment. Melanin daje pigment novoj kosi. Što je veća količina pigmenta kosa je tamnija

. ...dječja kosa počinje rasti unutar maternice oko trećeg mjeseca nakon začeća? Folikuli kose razvijaju se kako fetus raste, a kad se dijete rodi, one postaju paperjaste dlačice duge nekoliko centimetara. Konačan broj vlasi kose određen je prije rođenja djeteta.

 ...kosa raste brže tijekom proljeća i ljeta nego tijekom jeseni i zime?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara