Zaboravite sve što znate o restoranima u Rovinju – ovo je nešto potpuno drugačije

U ROVINJU, gradu u kojem gastro scena svakog ljeta eksplodira, teško je napraviti nešto novo, a još teže nešto smisleno. Većina lokala igra na sigurno i zadovoljava osnovne potrebe turista: brzo, fotogenično, poznato. No Twin Figs, bar smješten u mirnoj ulici u staroj gradskoj jezgri, ne pokušava biti samo "još jedno fino mjesto za pojesti".
"Čak i kad ste na putovanju, ponekad vam treba predah od uloge turista", kaže Iva Knežević, suosnivačica Twin Figsa. "Ovdje dolaze ljudi koji traže mir, sadržaj i iskustvo. Neki ne dođu zbog hrane, nego zbog atmosfere. A onda ostanu upravo zbog hrane."
Ovo je mjesto u koje ulazite da predahnete, a ostajete jer vam ne fali ništa. Hrana je kvalitetna, pića zanimljiva, ambijent umirujući. "Toliko je mirno da sam znala zaboraviti gdje sam dok ne izađem van i sudarim se s gužvom", priča Iva koja je Twin Figs pokrenula prošle godine s partnerom Nevenom Cerovinom.
Ideja koju su dugo nosili – i napravili baš onako kako su htjeli
Iva i Neven iza sebe imaju ugostiteljsko iskustvo, u Rovinju su pokrenuli popularni Tunaholic Fish Bar, no Twin Figs je njihovo prvo mjesto koje su osmislili i izgradili potpuno samostalno. Sve je krenulo spontano, iz ideje i osobne potrebe: "Nedostajalo nam je mjesto u kojem želimo provoditi vrijeme. Mjesto gdje se ne moraš odmah maknuti čim si popio piće, gdje možeš i doručkovati i večerati, a da sve ima smisla."
Ime Twin Figs predložio je prijatelj, a kako sami kažu: "u tom je trenutku sve sjelo na svoje mjesto". Zvučalo je maštovito, upečatljivo, a istovremeno je savršeno opisivalo koncept. Twin Figs je prostor s dvostrukim karakterom: dan je rezerviran za kavu, doručak i lagane zalogaje, dok večer donosi koktele, večeru, glazbu i kulturu.
"Bila bi šteta da se na terasi pod smokvama ne može popiti jutarnja kava, ali i da morate otići čim ogladnite navečer. Kad ste već tamo, nema smisla da kameni zidovi ne budu ponekad ispunjeni umjetničkim radovima ili da prostorom ne odzvanja jazz ili gudački kvartet", ističe Neven.
Mikroklima unutar Rovinja
Twin Figs ne privlači tipičnog gosta na tipičan način. Nema "must-try" jela koja kruže Instagramom, niti masovne promocije. Gosti dolaze većinom putem preporuke. Unutarnja terasa, zaklonjena od ulice, stvara dojam da ste negdje daleko – možda na Mediteranu, ali možda i u vlastitoj glavi, u miru.
"U sezoni svi trče, svi su negdje. A kod nas možete sjesti, isključiti sve i samo biti. Takvih mjesta jednostavno nema dovoljno", priča Iva.
Ponuda hrane mijenja se sezonski, ali ne robuje trendovima. Nema prenatrpanih tanjura ni forsirane inovacije. Umjesto toga – ceviche, lagane juhe, domaća tjestenina, sporo kuhani obrazi, nešto vegansko i uvijek desert koji je više domaći nego pomodni. Pića su priča za sebe: kokteli s karakterom, s imenima i sastojcima koji se ne uzimaju preozbiljno, ali su itekako promišljeni.
Rade osam mjeseci – i to im je sasvim dovoljno
Iako je prvotni plan bio da Twin Figs radi cijelu godinu, nakon prve sezone Iva i Neven odlučili su se za osam aktivnih mjeseci. Ostatak godine koriste za razvoj, edukaciju i – punjenje baterija.
"Mi radimo svakodnevno u objektu, a to traži balans. Ako želiš biti prisutan, kreativan i izvući maksimum, moraš si dati prostora. U suprotnom, postaneš automat", dodaje Iva.
Ono što ih izdvaja od drugih nije ambicija da budu veći, brži ili vidljiviji nego da svaki gost koji dođe, ode s osjećajem da je dobio točno ono što mu je trebalo. Bilo da je to bio ručak, razgovor, mir, glazba, piće, inspiracija ili sve to skupa.
Twin Figs se nalazi u Rovinju na adresi Ul. Vladimira Švalbe 22. Ako tražite mjesto gdje ćete se barem na sat vremena izmaknuti iz uloge turista – znate gdje ići.

bi Vas mogao zanimati
Uvjetima korištenja i Pravilima o privatnosti