Zagrebom se šire misteriozni papiri s crvenim otiskom dlana, evo o čemu se radi

Zagrebom se šire misteriozni papiri s crvenim otiskom dlana, evo o čemu se radi
Foto: Facebook

ZAGREBOM su se proširili misteriozni papiri s crvenim otiskom dlana, koji su pomalo zbunili građane. 

Radi se o akciji "Ostavimo trag" koju je pokrenula udruga RODA nakon što su brojne žene progovorile o stravičnim pričama koje su proživljavale u hrvatskim rodilištima.

Oni su objavom na Facebooku pozvali građane da na simboličan način daju podršku ženama koje proživljavaju bolne postupke bez anestezije. 

"Znamo da i vi želite pružiti podršku ženama koje prolaze ponižavajuće i bolne postupke bez anestezije. Pozivamo vas stoga da to sljedećih dana učinite ostavljajući crveni trag - otisak svojega dlana - u svim javnim prostorima koje posjećujete. Neka to budu bolnice i domovi zdravlja, ali i sudovi, fakulteti, kulturne ustanove i različita javna mjesta vidljiva što većem broju ljudi. Ako su bile nevidljive i tihe u patnji, neka žene budu vidljive i glasne u podršci i protestu", napisali su između ostalog u objavi. 

Udruga RODA je, nakon nedavne otvorene ispovijesti Mostove saborske zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić o tome kako je ona doživjela kiretažu bez anestezije, pokrenula akciju #Prekinimo šutnju putem koje su pozvali sve žene sa sličnim iskustvima da podijele svoju priču. 

Predstavnice udruge su u ponedjeljak Ministarstvu zdravstva uručile čak 400 svjedočanstava žena koje su doživjele strašna iskustva u hrvatskim bolnicama

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara