Zagrepčanka se pridružuje "Trci golih" u Pamploni

PETA (People for the Ethical Treatment of Animals - Ljudi za etički odnos prema životinjama) i hrvatska udruga Prijatelji životinja nadaju se da će "Ljudska trka" razotkriti i dovesti do prestanka okrutnosti koje se skrivaju iza trke bikova

Aktivistica udruge Prijatelji životinja Agneza Lešdedaj kreće u Španjolsku kako bi se pridružila oko 300 PETA-inih (People for the Ethical Treatment of Animals) pristaša iz cijeloga svijeta koji će trčati ulicama Pamplone – a većina neće imati na sebi ništa više od crvenih rubaca i plastičnih rogova na glavama – dva dana prije gradske godišnje "Trke bikova", što je dijelom PETA-ine treće godišnje "Ljudske trke" 5. srpnja. Cilj golaća je da pokažu turistima da postoji pozitivna alternativa izazivanju bezglave jurnjave prestrašenih životinja, koje se na kraju dana u areni muči i kolje.

Pristaše PETA-e pisali su gradonačelnici Pamplone, tražeći od nje da prihvati novu tradiciju – veselu, golu "Ljudsku trku" – i da okonča zlostavljanje bikova koji užasnuti pate i često pretrpe ozbiljne povrede kada se poskliznu i padnu dok ih se prisiljava na jurnjavu popločanim ulicama. Unatoč rastućem preziru Španjolaca prema borbi bikova – što se odrazilo i nedavnim glasovanjem Gradskog vijeća Barcelone da zabrani ovaj primitivni, krvavi sport – te tisuća pritužbi iz cijeloga svijeta koje su preplavile njezin ured, gradonačelnica Pamplone nije odgovorila na zahtjev PETA-e.

Trka bikova organizira se radi turista, premda većina posjetitelja ne zna baš ništa o okrutnosti kojoj su bikovi izloženi prije, tijekom i poslije trke. Stimulacija električnim šokom te oštrim palicama najčešće su metode kojima se bikove muči i zastrašuje kako bi počeli bezglavo juriti. Tijekom bijega zadobivaju masnice i posjekotine i lome kosti. Za vrijeme borbi bikova što slijede, bikove često namjerno onesposobljuju sredstvima za umirenje i batinama a u oči im utrljavaju masnu kremu kako bi bili manje u stanju oduprijeti se napadima svojih mučitelja. Prema The New York Times-u, čak 90 posto svih turista koji posjete borbe bikova nikada ih ne dođu ponovno gledati nakon što budu svjedoci patnji koje ove životinje dožive.

"Nadamo se da će ideja PETA-e da se organizira Ljudska trka na koncu dovesti do zabrane stravično okrutne trke bikova”, kaže direktorica PETA-e Dawn Carr. "Kada bi turisti znali koliko ove životinje pate u ovom krvavom prizoru, spakirali bi se i otišli”.

Ovogodišnja "Trka golih" može se pohvaliti dva puta većim brojem sudionika nego što ih je bilo na prošlogodišnjoj, što je privuklo pozornost medija u svijetu.

U trci sudjeluju trkači iz Kanade, Sjedinjenih Država i skoro svake europske države, uključujući Ukrajinu, Njemačku, Austriju, Veliku Britaniju, Nizozemsku, Belgiju, Italiju, Rusiju, Slovačku, Mađarsku, Francusku i Španjolsku.

Ako želite pogledati snimak prošlogodišnje Ljudske trke, molimo Vas da posjetite RunningOfTheNudes.com, a više informacija možete naći i na www.prijatelji-zivotinja.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara