Zašto su ljudske grudi toliko velike?

Zašto su ljudske grudi toliko velike?
Foto: Instagram

GRUDI dolaze u različitim oblicima i veličinama, no jedno im je zajedničko - specifične su za ljude.

Više od 5000 sisavaca nastanjuje Zemlju, no Homo sapiensi jedina su vrsta s trajnim grudima, piše Business Insider. Neki za tu ljudsku anomaliju kažu da je seksi, no ona otvara brojna pitanja: Zašto su ljudske grudi toliko velike? Jesu li evolucijska pogreška?

Drugi sisavci razviju privremene grudi tijekom ovulacije ili kad doje, odnosno njihova svrha je da stvaraju mlijeko. No jednom kad više nemaju mlijeka, grudi im nestanu, što nije slučaj s ljudima čije se grudi razvijaju tijekom puberteta, a ne trudnoće.

U jednom trenutku evolucije nešto se promijenilo. Puno je teorija o tome, jednu od popularnijih predložio je Charles Darwin, a kasnije istraživao zoolog Desmond Morris u svojoj knjizi The Naked Ape iz 1967. godine. U njoj Morris sugerira da jednom kad su naši preci počeli hodati uspravno, seksualni organi više nisu bili toliko uočljivi. Muškarci zato nisu znali kada je ženka seksualno zrela, a grudi su možda nastale kao rezultat toga. Ta teorija objasnila bi zašto grudi nabreknu tijekom puberteta, no još uvijek ne može objasniti zašto ostaju nakon menopauze.

Najveća razlika u odnosu na grudi drugih sisavaca je što one ljudske sadrže puno više masnog tkiva koje ih ispunjava i oblikuje. Poput mlijeka, ali trajno.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#わちみなみ #MinamiWachi #gravure

A post shared by @ gravurescrapbooking on

Ljudske grudi mogu biti toliko velike da uzrokuju bolove u leđima, zbog čega se mnoge žene odlučuju na smanjivanje. Više od 61 tisuće žena smanjilo je grudi 2016. godine samo u SAD-u.

No grudi mogu biti i smrtonosne. Rak dojke pogađa oko 1,5 milijuna žena svake godine i od te je bolesti umrlo 570 tisuća osoba samo 2015. Ipak, znanstvenici smatraju da rak dojke nije čest među drugim primatima. To bi moglo biti povezano sa starenjem, s obzirom na to da drugi primati ne žive dovoljno dugo da bi razvili rak dojke, no moglo bi biti povezano i s tkivom koje tvori trajne grudi kod ljudi.

Bilo kako bilo, grudi su sasvim sigurno pronašle svoje mjesto u ljudskoj kulturi i društvu, a zašto i kako se to točno dogodilo, još neko vrijeme bit će obavijeno velom tajne.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara