Završio prvi hrvatski Festival novog cirkusa

U PETAK 18.11. u industrijskoj hali Tvornice Jedinstvo održana je predstava Erica Lecomtea "9.81" kojom je zatvoren prvi hrvatski Festival novog cirkusa.

Završnoj predstavi prvog hrvatskog Festivala novog cirkusa prisustvovao je, za hrvatske kulturne prilike, nemali broj gostiju. Njih skoro tri stotine natiskalo se u industrijsku halu Tvornice Jedinstvo kako bi prisustvalo poetičnoj i na momente spektakularnoj predstavi "9.81" francuskog zračnog akrobata Erica Lecomtea.

Predstava je to koja se može interpretirati kao istraživanje težine, gravitacije, skoka ili sposobnosti čovjekova leta.

Poigravajući se objektima, svjetlom i vlastitim tijelom, Lecomte pokušava, laički rečeno, pobijediti silu gravitacije. (9.81 je poznata konstanta „g“ koja označava akceleraciju mase prema središtu Zemlje.)

Konkretno, cijela stvar izgleda kao da se centar Zemlje tokom cijele predstave izmješta pa sve skupa podsjeća na kretanje ribe kroz vodu što se sugerira i video projekcijom akvarija te zvučnom pozadinom kojom dominira šum vode. Ukratko, akter pleše od poda do plafona. 

Erica Lecomtea inicirao je Cirque du Docteur Paradi, a potom se razvijao u kompanijama kao što su Olivier Farge, Ex-nihilo, Retouramont… S Cahin-caha potpisuje predstave Chien-cru i Grimm, a ovo je njegova prva solo predstava s kojom je, nakon francuskih, kineskih i talijanskih festivala, kao ekskluzivni gost došao na prvi hrvatski Festival novog cirkusa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara