Zbog poljupca glave se okreću... na desno

IAKO je već odavno utvrđeno da ljudi zbog poljupca naginju glavu, veliku je nedoumicu i dalje predstavljalo pitanje: na koju se stranu glava okreće dok primamo poljubac?

Odgovor na ovo pitanje daje vrlo ozbiljno istraživanje, objavljeno u znanstvenom časopisu Nature, koje pokazuje da se, kod izmjene poljubaca, u dvije trećine slučajeva glava okreće na desno.

Onur Guentuerkuen, profesor psihologije sa sveučilišta Bochum, proučavao je 124 izmjene poljubaca u zračnim lukama, na željezničkim stanicama, na plažama i parkiralištima, i to u Njemačkoj, SAD-u i Turskoj. Kriteriji istraživanja bili su vrlo strogi: poljubac je morao biti u obraz, osobe koje izmjenjuju poljupce morale su stajati jedna nasuprot drugoj i nisu smjele u rukama držati predmete koji bi mogli utjecati na njihovo ponašanje.

Zaključak: 80 osoba (64,5 posto) okrenulo je glavu na desnu, a 44 osobe (35,5 posto) na lijevu stranu.

Prema profesoru Guentuerkuenu, ta asimetrija u ponašanju korijene ima u prvim danima naših života. Tijekom prvih tjedana trudnoće, te tijekom prvih šest mjeseci nakon rođenja, beba puno češće glavicu okreće na desno nego na lijevo.

Ova asimetrija utječe i na cijeli niz ponašanja i percepcija, koje traju i u zreloj dobi, zaključuje se u istraživanju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara