Zbog posla ste pod stresom? Stručnjaci tvrde da postoji jednostavno rješenje

Zbog posla ste pod stresom? Stručnjaci tvrde da postoji jednostavno rješenje
Foto: Press

VEĆINA nas je pod stresom i svi smo u potrazi za nečim što će umanjiti štetne posljedice brzog života pod pritiskom. I dok će za većinu to biti plaćanje preskupih boravaka u wellness centrima, ispada da nam je rješenje za naše probleme bilo pod nosom. 

Ako je vjerovati novim istraživanjima, dovoljno je da odete izvan grada. 

Naime, nova studija koju je provela britanska vlada na uzorku od 20 tisuća sudionika koji su tjedan dana bilježili svoje aktivnosti pokazala je da su samo dva sata provedena u prirodi dovoljna da se osjećate bolje. To može biti šetnja parkom ili odlazak u šumu, ali bitno je da izađete u prirodu. 

Spomenuto istraživanje pokazalo je da su oni koji češće izlaze boljeg zdravstvenog stanja i raspoloženja od onih koji to ne čine. 

Istraživanje je potaknuto jednostavnim pitanjem - koliko vremena trebamo provoditi vani?

"Pacijenti redovito dolaze liječnicima i žele znati koliko je vremena u prirodi dovoljno, a oni nisu znali. Ono što smo htjeli je dati odgovor liječnicima i pacijentima i taj odgovor utemeljiti na dokazima. Sad mogu reći da je to dva sata tjedno", govori psiholog Matthew White koji je ujedno i voditelj ovog projekta. 

I premda se dva sata tjedno čini izvedivo, pa čak i uobičajeno za većinu nas, istraživanja su pokazala poražavajuće rezultate jer čak 60% sudionika nije provelo ni blizu dva sata tjedno u prirodi. 

A ako u ovom trenutku zbrajate minute i uvjereni ste da vani provodite i više od dva sata tjedno, morate znati da se pod "dva sata u prirodi" ne misli na šetnju do trgovine ili izležavanje u vlastitom dvorištu. Pod "šetnja prirodom" misli se na boravak u prirodi, mjesta izvan grada na kojima ste okruženi drvećem i na svježem ste zraku ili na odlazak na plaže, u planine ili šumu. To se već čini kao velik pothvat, ali ispitanici tvrde da takva mjesta pronalaze u krugu od samo nekoliko kilometara od kuće. 

I ne mora se raditi o vježbanju u prirodi. Vježba je sama po sebi dobra, ovo je dodatna dobrobit. Dio ispitanika uopće nije vježbao, već su samo boravili u prirodi i već se to pozitivno odrazilo na njihovo zdravlje. 

Liječnici u nekim zemljama već to sugeriraju svojim pacijentima, al ovo je prvo veliko istraživanje ovog tipa i čini se da je potvrdilo ono u što su mnogi sumnjali. 

"Trebamo ići dalje i nadograditi ovo istraživanje. Ono što trebamo su tisuće ljudi koje ćemo pratiti u periodu od nekoliko godina i vidjeti na koji se način boravak u prirodi dugoročno odražava na njihovo psihofizičko zdravlje", zaključuje White. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara