Žena se probudila iz vegetativnog stanja nakon 28 godina

Žena se probudila iz vegetativnog stanja nakon 28 godina
Ilustracija: Instagram

ŽENA je vratila punu svijest nakon 28 godina u vegetativnom stanju - koje je slično komi, no u njemu pacijenti mogu reagirati na bolne podražaje.

"Nikad nisam odustao od nje jer sam uvijek imao osjećaj da će se jednog dana probuditi", rekao je sin Munira Abdulle, Omar Weibar, za The National Newspaper.

Njegova majka pretrpjela je tešku ozljedu mozga nakon prometne nesreće u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) 1991. godine, kada je imao samo četiri godine, dodao je. Zagrlila ga je kako bi ga zaštitila kad se školski autobus zabio u njihovo vozilo u gradu Al Ainu.

Sa svojim stricem Weibar je pretrpio samo manje ozljede, no njegova majka, koja je u to vrijeme imala 32 godine, pretrpjela je ozljedu mozga, a u bolnicu je odvedena nekoliko sati kasnije, piše msn.com.

Naposljetku je prebačena u London na specijalističko liječenje, a ondje su utvrdili da je u minimalno svjesnom stanju te da ne reagira ni na što osim na bol.

Liječnici su je vratili u AUE, gdje su je godinama hranili kroz cjevčicu i pružali joj fizioterapiju u pokušaju da joj sačuvaju mišiće od propadanja.

Prije dvije godine Mohammed bin Zayed, krunski princ Abu Dhabija, ponudio je Abdulli platiti specijalistički tretman u Njemačkoj. Ondje su liječnici dali prednost fizikalnim terapijama i dali su joj lijekove kako bi poboljšali njezine obrasce budnosti i spavanja.

"Naš primarni cilj bio je omogućiti njezinoj krhkoj svijesti da se razvije i napreduje unutar zdravog tijela, baš kao i osjetljiva biljka koja treba dobro tlo da raste", rekao je dr. Ahmad Ryll, specijalist neurologije koji je liječio Abdullu.

Weibar je kazao kako je liječenje pomoglo da njegova majka bude osjetljivija, a godinu dana kasnije, u lipnju 2018. godine, u njezinoj bolničkoj sobi "doživio je šok".

"Stvarala je čudne zvukove i stalno sam pozivao liječnike da je pregledaju, rekli su da je sve normalno", dodao je. "Onda sam se tri dana kasnije probudio kad je netko dozivao moje ime. To je bila ona! Zvala me je i poletio sam s radošću; godinama sam sanjao o ovom trenutku, a moje je ime bila prva riječ koju je rekla."

Gospođa Abdulla sada je u stanju razgovarati, moliti se i reći ljudima kad je u bolovima. Vratila se u Abu Dhabi s obitelji, gdje nastavlja liječenje.

"Razlog zbog kojeg sam podijelio njezinu priču jest da poručim ljudima da ne gube nadu kad su njihovi najbliži u pitanju; nemojte ih smatrati mrtvima kad su u takvom stanju", rekao je Weibar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara