Zlatna Koogla pokušava spasiti hrvatsku glazbu

Potaknuti kaosom na hrvatskoj glazbenoj sceni, organizatori Zlatne Koogle ove su se godine odlučili posvetiti spašavanju iste, pa će popratni program uključivati program "Spasimo hrvatsku glazbu", koji je nazvan čak i humanitarnom akcijom. Ako u obzir uzmemo podatak da se humanitarne akcije organiziraju za ljude ili ustanove kojima je hitno potrebna pomoć, lako je zaključiti da organizatori o domaćoj glazbenoj sceni ne misle ništa dobro, pa će biti zanimljivo vidjeti na koji su način odlučili pomoći narušenoj glazbenoj industriji u Hrvata.

Zlatna Koogla deklarira se kao tradicionalna glazbena nagrada najšireg glasačkog tijela u državi s jedinstvenim ustrojem glasača koji daju najobjektivniji presjek svega što se događalo na domaćoj glazbenoj sceni protekle godine. Da postaje sve uvaženija, govori i podatak da je prošle godine za pobjednike glasalo 38 tisuća glasača, a ove godine organizatori očekuju još veći odjek.

Danas počinje prvi krug glasanja, u kojem će sudjelovati oko 200 tiskanih, internetskih, radio i TV medija, a početkom veljače u svakoj će kategoriji biti ponuđena imena finalista za koje će glasati publika, i to isključivo putem interneta.

Podsjetimo, riječ je o nagradi koja uglavnom "ignorira" najtiražnije hrvatske glazbenike (Severina, Škoro, Danijela i slični ne spominju se ni u najširem krugu glasanja) te promovira urbanu glazbu, a uz eminentne izvođače svake godine predstavlja i nove snage domaće glazbene scene.

Podršku ovoj dodjeli izrazile su i brojne međunarodne zvijezde, kao što su R.E.M., Prodigy, Nick Cave i mnogi drugi, a grupa Franz Ferdinand osobno je primila nagradu.

Hoće li i ove godine biti "svjetskih iznenađenja" i tko su nominirani za diskografski i umjetnički siromašnu 2006. godinu, znat ćemo već početkom veljače, kad će biti objavljeni i detalji originalne humanitarne akcije.

D.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara