Zlatni Globus 2003.: TV mreža HBO dominira nominacijama

Zlatni Globus 2003.: TV mreža HBO dominira nominacijama
AMERIČKA televizijska mreža HBO dominirala je u četvrtak nominacijama za nagradu Zlatni globus s čak 26 nominacija, uključujući one za najbolju dramsku i komičnu seriju.

Mafijaška drama ´Obitelj Soprano´ i crnohumorna drama ´Dva metra pod zemljom´ nominirane su za najbolju dramsku seriju, dok su HBO-ovi ´Seks i grad´ i ´Curb Your Enthusiasm´ nominirani za najbolju komičnu seriju.

´Seks i grad´ i ´Dva metra pod zemljom´ prošlogodišnji su pobjednici u svojim kategorijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Holivudska udruga stranih novinara, koja dodjeljuje Zlatne globuse, objavila je da je 26 nominacija HBO-a najviše što je jedna mreža ikad osvojila. Prethodni je rekorder bio NBC sa 23 nominacije 1998. godine.

Ovakva raspodjela nominacija pokazuje da je Home Box Office (HBO), pionir među pretplatničkim kanalima u SAD-u koji je osnovan kako bi pretplatnicima na kabelsku televiziju ponudio izbor najkvalitetnijih filmova, postao i kreativna velesila među televizijskim mrežama te najveća konkurencija ´velikoj četvorki´ -NBC-ju, ABC-ju, CBS-u i Foxu.

Zlatni se globusi za televiziju dodjeljuju od 1956. godine, kad je i taj medij pridodan filmskim nagradama. No, iako se Zlatni globusi smatraju vrlo preciznim pokazateljem uspjeha na dodjeli Oscara, oni za televiziju obično ostaju u njihovoj sjeni budući da se dodjeljuju nekoliko mjeseci nakon što su najuglednije televizijske nagrade Emmy već podijeljene.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara