Znanstvenici dokazali: Pijani šišmiši nemaju problema s orijentacijom

Znanstvenici dokazali: Pijani šišmiši nemaju problema s orijentacijom

Tekst: A.M.
Foto. Ilustracija

ČUDNOVATO istraživanje pomoću kojega je otkriveno da šišmiši pod utjecajem alkohola lete potpuno ravno i imaju savršeno orijentaciju provedeno je na tropskim šišmišima u Srednjoj i Sjevernoj Americi. "Započeli smo ispitivanje i na početku smo mislili da većina vrsta neće dobro podnijeti alkohol koji smo im dali. Ali na iznenađenje - šišmiši su pobili našu tvrdnju i dokazali nam suprotno", rekao je Brock Fenton sa Sveučilišta u zapadnom Ontariju u Kanadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je kao da vidite čovjeka pod utjecajem alkohola koji hoda ravno po liniji"

Pokusni šišmiši, njih 106, uhvaćeni su ljeti 2009. nakon čega im je tim stručnjaka dao vodu sa šećerom i etanol u količini koja je odgovarala njihovoj težini te su im izmjerili količinu alkohola u krvi, koja je iznosila prosječno 0,3 posto. Zatim su smješteni u dvoranu gdje su letjeli. "To je kao da vidite čovjeka pod utjecajem alkohola koji hoda ravno po liniji", dodaje Fenton.

Iako se američki šišmiši pod utjecajem alkohola puno bolje snalaze u prostoru, isto istraživanje provedeno u Izraelu dokazalo je da pijani egipatski šišmiši, koji prebivaju u Aziji, imaju problema s letenjem, štoviše - zabijali su se u zidove i padali. Razlog tomu navodno je prehrana šišmiša zbog koje neke vrste bolje podnose alkohol.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara