Znanstvenici otkrili zašto neke kokice ne pucaju

NAĆI ćete ih na dnu svake porcije kokica tvrda, za zube opasna neispucala zrna poznata kao "stare cure". Zubari zbog njih imaju posla preko glave, no dani su im možda odbrojani, jer su znanstvenici utvrdili zašto se neke kokice ne pretvaraju u velike, bijele okruglice.

Otprije je poznato da kokice, da bi eksplodirale, moraju imati točno određenu vlažnost u svojoj škrobnoj bazi, oko 15 posto. No, stručnjaci sa Sveučilišta Purdue spoznali su da tajna uspješnog pucanja kokica leži u strukturi ljuske.

Neispucala zrna imaju propusnu ljusku koja sprječava rast tlaka i slabu strukturu ljuske koja omogućava pucanje.

"Kokice su poput malenih brodova koji eksplodiraju kada tlak dosegne određenu točku", rekao je profesor Bruce Hamaker. "No, ako iz njih iscuri previše vlage, izgube mogućnost pucanja i jednostavno padnu na dno", dodao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

To otkriće moglo bi pomoći prodavačima da izaberu najbolje vrste ili stvore nove s odgovarajućim ljuskama koje bi za sobom ostavljale malo ili čak nijedno neispucalo zrno.

Znanstvenici, međutim, upozoravaju da je zasad nemoguće otkriti "stare cure" sve dok one ne završe na dnu porcije kokica.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara