Znanstvenici potvrdili: Žene vole ružičastu, a muškarci plavu

Znanstvenici potvrdili: Žene vole ružičastu, a muškarci plavu

ONI koji vole vidjeti djevojčice u tradicionalno ružičastoj boji, a dečke u plavoj, sigurno će reći da su to oduvijek znali, ali sada napokon imaju i znanstvenu potvrdu na svojoj strani.

Skupina znanstvenika sa sveučilišta Newcastle pokušala je objasniti ružičasto - plavu podjelu tako što je više od 200 osoba suočila s obojenim trokutima, te su od njih zatražili da izaberu svoju omiljenu nijansu. Kada su ispred sebe imale više od 250 različitih nijansi, žene su uglavnom birale ružičastu i ljubičastu, dok su se muškarci odlučivali za plavu. 

Voditeljica istraživanja Anya Hurlbert izjavila je da je i njih studija iznenadila: "Očekivali smo spolne različitosti, ali smo i mi bili iznenađeni koliko su očite i koliko su pojednostavili rezultate istraživanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njezinu objašnjenu, različitosti u preferencijama boja imaju korijene u procesu evolucije, te lovačkim aktivnostima mužjaka. Dok su se muškarci razvijali pod "vedrim plavim nebom", žene su brale cvijeće u ružičastim nijansama, te prikupljale plodove voća i povrća tih nijansi.

"Pronalazak hrane ključni je element preživljavanja, a današnje preferencije samo su zaostaci pračovjeka", dodala je Hurlbert.

N.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara