Znanstveno dokazano da političari lažu

Znanstveno dokazano da političari lažu

NAPOKON je potvrđeno - političari zaista lažu, a kako nam se uskoro spremaju parlamentarni izbori, predlažemo da isprintate ovaj članak i gurnete ga pod nos svakom političaru koji pozvoni na vrata vašeg stana u nadi da će dobiti i vaš glas.

Istraživanje o iskrenosti političara organizirao je Glen Newey, politolog s britanskog sveučilišta u Strathclyde-u. Nakon provedenog istraživanja Newey je došao do očekivanog, ali u isto vrijeme orwellovskog zaključka - laž je bitan dio politike u modernim demokracijama.

"Političari bi trebali biti iskreniji kad govore o vlastitim lažima." - izjavio je Newey za Britain's Observer.

Newey-ovo istraživanje financirala je britanska vlada, odnosno Vijeće za društvena i gospodarska istraživanja, a njime je otkriveno da ne samo da glasači znaju da im političari lažu, oni ponekad to i traže od njih.

"Politiku ne bi trebalo smatrati disciplinom u kojoj se donose isključivo istinite izjave, ona puno više liči na igru pokera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igrač pokera očekuje da će njegovi suigrači ponekad blefirati kako bi pobijedili u igri - isto vrijedi i u politici." - tvrdi Newey.

Newey je dodao kako su laži političara ponekad sasvim opravdane, naročito kad je ugrožena nacionalna sigurnost. Ne samo da su laži javnosti ponekad opravdane, javnost prema Newey-u "ima pravo biti slagana" i to u slučajevima kad javnost ni ne očekuje istinite informacije iz usta političarima, kao što je to npr. za vrijeme rata.

Istraživanje je također pokazalo da političari najčešće lažu kad im se postavljaju pitanja o temama o kojima uopće ne žele govoriti. Vjerojatno najbolji primjer za tu tvrdnju je iskaz Billa Clintona pred neovisnim istražiteljem Kennethom Starrom, koji ga je ispitivao o aferi s Monicom Lewinsky.

"Kad novinari ili parlamentarni kolege počnu ispitivati političare na vlasti o temama koje vlast želi prikriti, vjerojatno će  se u njihovim odgovorima vrlo brzo pojaviti lažne informacije."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara