Znate li što je tajkunska groznica? "Glava začepljena, a čmar odčepljen, puno vitamina U..."

Znate li što je tajkunska groznica? "Glava začepljena, a čmar odčepljen, puno vitamina U..."

Foto: Čitatelj Indexa

SEZONA viroze i prehlade nije mimoišla ni Pantovčak. Smatra se da od azijskog virusa tai-kun, u nas poznatijeg pod imenom tajkUn, boluje veliki broj političara.

Oboljenje nastupa iznenada, čim političar sjedne u fotelju. Simptomi su uobičajeni; nagli porast materijalnih dobara, pospanost i malaksalost u saboru, suhe i neproduktivne replike, mučnina izazvana oporbom, znojenje, drhtavica i otežano disanje u DORH-u, te glavobolja.

Teškoće pri gutanju su popratna, no kratkotrajna pojava, a oboljelog to ne treba brinuti jer većina zdravih ne može progutati ono šta bolesnik može. Simptomi poput drhtavice i glavobolje se povlače nakon par dana dok ostali pokazatelji bolesti mogu trajati tjednima, pa i godinama.

Potrebno je redovito provjetravati prostorije u kojima oboljeli boravi, odnosno iz sabora i stranke odstraniti nepoželjna antitijela. Važno je da se oboljeli ne umara, već da drugi rade za njega.

Čest je slučaj da je bolesniku glava potpuno začepljena, a čmar odčepljen, no proljev je stalan pratitelj tajkunske groznice, pa bolesnik neminovno ostavlja trag za sobom. Uzimanjem velikih količina vitamina U i dešnjaka, bolesnik oko sebe širi nepodnošljiv zadah, držeći zdrave na distanci, a nezdrave u stranci.

Da bi se spriječila nepotrebna panika među stanovništvom, valja reći da se tajkunska groznica ne može prenijeti na osobe slabijeg imovinskog stanja, odnosno na najsiromašniji sloj građana. Njima se kao mjera prevencije savjetuje neuhranjenost i neimaština, te podizanje nataliteta umjesto imuniteta.

Imunološki zavod upozorava da su zbog bolesnika, odnosno tajkuna, i sami u kolapsu, te da su zadnje leukocite dali ministru Kujundžiću. Željeli smo upitati Ministarstvo zaduženo za mlaćenje virusa, bakterija i prazne slame koliko dugo traje oporavak od tajkunske groznice, no odgovor nismo uspjeli dobiti jer su spomenuti dužnosnici također na bolovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina inozemnih stručnjaka slaže se da oboljelima od tajkunske groznice nema lijeka, već ih, na prvu pojavu znakova groznice, treba držati u karanteni najmanje dvije godine, a idealno- doživotno.

To bi spriječilo širenje daljnje zaraze, no u našoj zemlji gdje je pravosudni sustav također bolestan, to nije moguće. Mjere zaštite uključuju redovito pranje ruku od krivnje i odgovornosti, jačanje imuniteta u saboru, izbjegavanje zatvorenih prostora kao što su Remetinec, održavanje higijene dišnih puteva pljuvanjem po zdravima, a u slučaju poremećaja svijesti treba otići na jahtu ili kod najbližeg Horvatinčića.

Čest je slučaj da se prehlada smatra groznicom, no simptomi prehlade su blaži. Prehlađeni pati više negoli okolina, dok je u slučaju tajkunske groznice obrnuto. S obzirom na to da virus često mutira, najosjetljiviji bolesnici su oni s kroničnim tegobama; posebice osobe koje pate od zatajenja memorije, nedostatka empatije u krvi i bahatosti uzrokovane kroničnom ambicijom.

Iako se sljedeća izreka može upotrijebiti za široki spektar oboljenja, ona je osnovno pravilo kojeg se moramo pridržavati kad se radi o tajkunskoj groznici - Bolje spriječiti nego liječiti!

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Dadu Batinić i Dadin kanoćal, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tagove: Dada Batinić i Dadin Kanoćal.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara