Zrinko Tutić o Tajči i Severini: Paloma blanka putuje, paloma nera ostaje

Foto: Index

POVRATAK nekadašnje megazvijezde Tajči uzburkao je mnoge duhove i one koji je se sjećaju vratio u dvadesetak godina daleku prošlost. Čovjek koji je započeo cijelu "tajčimaniju" je Zrinko Tutić, koji se za Index prisjetio prvih dana njihove suradnje. Osim što se šali da je Tajči otkrio po dobrim nogama, Tutić kaže da je cijeli projekt s njom za njega bio izazov.

"Projekt Tajči za mene je bio izazov"

"Ona je meni prišla na stepenicama tadašnjeg Jugotona `89. godine i pitala možemo li se vidjeti. Rekao sam da može, donijela mi je neke demo snimke, poslušao sam ih, pa smo razgovarali i tako dalje. Do tada sam radio Doris Dragović, Massima, Bebeka i ostale, a unutar toga mi se učinilo da bi mi mogao biti izazov da radim jedan tinejdžerski projekt. To je pasalo, unutar njezine boje glasa, koja je u tom trenutku imala jednu dječju komponentu, a opet je kao odrasla", rekao je za Index Tutić.

"Ona je prošla normalan razvojni put, nije iz reality showa, kada čujem za njih, 'dobijem mlade'"

Tajči je prošla cijeli razvojni put do zvijezda, nije bila nikakav instant proizvod.  "Ona je prošla normalan razvojni put, a ne kao danas. Kada čujem za bilo kakav reality show, 'dobijem mlade'. U to doba su cure i dečki prolazili neke normalne puteve, tako je i ona. Išla je u glazbenu školu, pa u omladinsku sekciju ZKM-a, pa je pjevala u Zvjezdicama, njezin pokojni tata je svirao svadbe pa je i ona s njim išla, normalno se razvijala. Bilo joj je tek 19 godina, a već je imala puno utakmica u nogama, tako da se meni s glazbene pozicije učinilo da bi to mogao biti izazov, tako se sve poklopilo, počeli smo surađivati i ja sam počeo graditi taj profil", kaže Tutić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naziv "Mali plavi vrag" bio je samo vic, kaže Tutić, a u prisjećanju tadašnjeg vremena ne naviru mu neke ružne uspomene. "U svakom poslu ima ovakvih i onakvih momenata, nervoza, ali to je svakodnevica, tako da mi nije vrijedno nekog sjećanja, ništa strašno", kaže. Ipak, nije mu bilo lako kada je Tajči odlučila otići. "Manje je važno kako sam se tada osjećao. Ona je bila pod ugovorom još šest mjeseci. Meni u tom trenutku nije bilo lako, mogao sam je ne pustiti ili joj praviti probleme, ali nekako sam odlučio, i rekao ljudima iz benda da ćemo se već snaći. Jer, nemoguće je natjerati nekoga tko to ne želi da tako nešto radi, na što bi to ličilo", kaže Tutić.

Tutić misli da je Tajči otišla jer se pomalo zasitila svega

Objašnjava da je Tajči uvijek željela otići na akademiju pri Broadwayu, a njezina se želja pojačala kada se, misli on, pomalo zasitila svega. "U tom trenutku je bio rat, a ona je do tada odradila ogroman broj humanitarnih koncerata, bila je nevjerojatno angažirana. Ona je uvijek htjela ići na tu akademiju, priručnu, pri Broadwayu, a njezina želja za odlaskom tada je bila još jače isprovocirana, hajmo reći, nekom zasićenošću, barem tako mislim. Nema dječje bolnice u kojoj ona tada nije pjevala, bila je najtraženija".

"Severina i Tajči mogu se usporediti jedino po količini ambicije i talenta"

A da nije otišla? "To spada u vradžbine, što bi bilo da je ostala. Da sam je ja ostao raditi, apsolutno bi probali `stariti` s tom glazbom, `apdejtati` je, jer ono što je bilo, je bio adolescentski projekt", kaže Tutić. Pitali smo ga i bi li možda Tajči napravila karijeru sličnu Severininoj. "Uopće ne mogu usporediti nju i Severinu, to su dva apsolutno različita profila. Kao što je Neno Ninčević u jednoj pjesmi duhovito napisao, `Paloma blanka putuje, paloma nera ostaje`, a paloma blanka i paloma nera su dvije različite osobe, tu uopće nema usporedbe", misli Tutić. "Jedino možda po tome što i Severina dolazi iz slične situacije, u Splitu je odigrala dječje mjuzikle s Lepom Smoje, bila je voditeljica na Top Cupu, ali nije bio uspostavljen profil. Ali obje su prošle te razvojne faze, i to na normalan način, i u tim fazama se mogu usporediti s količinom ambicije i talenta, ali ništa drugo", dodaje Tutić.

"Između mene i nje nema loših odnosa, ali ima puno vremena i prostora" 

Tajči nam se vratila, no čovjek koji ju je nekada stvorio kao brend ne želi komentirati kakav bi joj mogao biti nastavak karijere ovdje. "Nemam pojma hoće li moći napuniti dvorane i arene. Ona već 20 godina živi svoj život, pjeva gospel ili što već, a što tu planira, hoće li pjevati stari repertoar ili nešto drugo, to ne znam. Nije mi se javila od kada je došla, ali prije smo se znali čuti i vidjeti, popiti kavu. Između nas nema nikakvih loših odnosa, ali ima puno vremena i prostora, odnijelo nas je u drugačije priče. A o tome ima li za nju mjesta na estradi i slično, to ne znam, to je moj konačni odgovor. Morao bih s njom sjesti i porazgovarati, vidjeti što namjerava. Ona je danas žena koja sama piše pjesme, ima svoj film", kaže Tutić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara