Žuži Jelinek: 88-godišnja priča o četiri uspona i pada

ŽUŽI JELINEK, 88-godišnja šnajderica, modna stilistica, kolumnistica, ekspertica kada su u pitanju savjeti o seksu i muško-ženskim odnosima, a neki će je nazvati i udavačom, svojom je životnom pričom nadahnula mnoge, a o njoj je nedavno snimljem i dokumentarni film.

Svoju premijeru dokumentarac je doživio večeras u kinu Tuškanac. "Kad bi ova mašina mogla govoriti, imala bi puno priča za ispričati. A ona je moje najmilije, moja najbolja prijateljica. Stara je više od sto godina. Nju ljubim. Četiri sam puta u životu padala i ustajala i uvijek me je moja mašina spasila", rečenica je kojom Žuži, pravim imenom Suzana Fäber, započela priču koja je započela prije 88 godina.

Rođena je u siromašnoj židovskoj obitelji, već sa dvanaest godina počela je šivati, a sa sedamnaest je radila u pariškoj tvornici Nine Ricci. U Parizu je i promijenila ime u Žuži. Radila je sa slavnim modnim imenima, a jedno od najupečatljivijih zasigurno je ono kraljice pariške mode - Coco Channel.

O svom privatnom životu nikada nije ništa skrivala, pa ni tri braka koja ima iza sebe. Danas je po četvrti put udana za Milorada Ronkulina, koji ju je i dopratio na današnju premijeru, baš kao i sin. Vremešna Žuži za razgovor s novinarima nije bila pretjerano raspoložena, ne zato što nije spremna na razgovor, dapače. "Jako se brzo umorim", kaže Žuži i skromno dodaje kako se iznenadila da su HTV-ovci baš o njoj snimili biografski dokumentarac. "Mislim da ja to ne zaslužujem", kaže Žuži, koja sebe nerijetko opisuje riječima "Ja sam samo obična šnajderica".

40-minutni dokumentarac, snimljen ovog ljeta, govori o četiri Žužina razdoblja u životu, četiri uspona i pada. Iza filma stoje redatelj Darko Halapija i scenaristica Andrea Ćakić. Zbog velike zainteresiranosti, u pripremi je i dulja verzija dokumentarca, u kojem će se moći čuti i to kako je Žuži odbila Stevena Spielberga koji je o njoj svojedobno želio snimiti igrani film.

Foto:I.L.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara