10. tjedan: Formirani su svi bebini vitalni organi, a mama je često razdražljiva i plačljiva

10. tjedan: Formirani su svi bebini vitalni organi, a mama je često razdražljiva i plačljiva

Foto: Shutterstock

U 10. su se tjednu već formirali svi bebini vitalni organi, mama je pod žestokim utjecajem hormona, često vrlo razdražljiva i plačljiva, a tata joj je potpora.

Beba

Do desetog su se tjedna formirali svi vitalni organi koji sada počinju i raditi, što znači da je najosjetljiviji dio djetetova razvoja prošao. Razvijena tkiva i organi počinju sazrijevati, npr. počinje razdvajanje prstića, a svoju funkciju polako preuzimaju mozak, jetra, crijeva i bubrezi. Ruke i noge postaju pokretne pa ih dijete počinje micati.

Koža je još uvijek prozirna pa se jasno može vidjeti obris kralježnice. Vaš je mališan dugačak oko četiri centimetra.

S distinktivnim ljudskim izgledom i razvojem, vaše se dijete prestaje nazivati embrijem i postaje fetus (plod).Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mama

I dalje ste umorni i razdražljivi i vjerojatno imate mučnine, ali to se razdoblje bliži kraju. Primijetit ćete da polako gubite struk, a mogao bi se početi nazirati i trbuščić. Odjeća će vam postajati tijesna pa je vrijeme da odete u kupovinu ili posudite dio odjeće od prijateljice koja je već bila trudna. U kupovini imajte na umu da ovo nije ni približno vaša konačna veličina.

Dosad ste vjerojatno bili i na ultrazvučnom pregledu i doživjeli nezaboravno iskustvo - čuli otkucaje bebina srca.

Tata


Vjerojatno ste poprilično zbunjeni jer više ne znate kako udovoljiti vašoj plačljivoj partnerici čiji su hormoni sada potpuno uzburkani. Ne odustajte, udovoljavajte joj i imajte na umu da ta faza neće trajati cijelu trudnoću, već samo još koji tjedan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara