1000 zašto - 1000 zato: Kako odgovoriti djeci na škakljiva pitanja?

Foto: Shutterstock

U DOBI između tri i pet godina prosječno dijete postavi do 100 pitanja dnevno. Većina ih je bezazlena i tiče se svijeta koji ih okružuje i o kojemu mnogo uče. Međutim, od nekih se pitanja roditelji zacrvene, a na neka im je teško odgovoriti kako ne bi rastužili svoga mališana. Zato se najbolje pripremiti i na neka osjetljiva pitanja imati unaprijed spremne odgovore. Donosimo vam nekoliko skliskih pitanja i odgovore koje djeci na njih možete ponuditi.

1. Kako nastaju djeca?


Ovo će se pitanje najvjerojatnije pojaviti kada je mlađe dijete na putu. Iako je prerano za razgovor o seksu, djeci treba ponuditi pojednostavljenu verziju događaj. "Premlad si za to", ili "reći ću ti kad budeš stariji" samo će pobuditi dodatnu znatiželju.

Što reći?

Možete reći da, kada se mama i tata vole, tata mami daje posebno sjeme pomoću kojega u maminom trbuhu počne rasti beba. Možete to usporediti s biljkama u vrtu, kako bi djetetu bilo jasnije. Tada će vjerojatno uslijediti pitanje: "A kako će beba izaći iz trbuha?". Možete odgovoriti da beba izlazi kroz rupu koja se pojavi za vrijeme poroda.

2. Zašto dječaci imaju pišu, a djevojčice ne?


Ovo je pitanje koje će doći vrlo rano, bilo da vas je dijete vidjelo bez odjeće, ili je vidjelo drugu djecu na plaži. Kada razgovarate o razlikama između spolova, trudite se ne izgledati nervozno i posramljeno jer će dijete misliti da se radi o temi koja je zbog nečega sramotna.

Što reći?

Recite djetetu da smo svi različiti na različite načine. Netko ima plave, netko smeđe oči ili kosu. Tako se razlikuju i dječaci i djevojčice.

3. Kako je djed umro? Gdje se sada nalazi?

Smrt je teška tema, posebno zbog toga što dječja naivna pitanja potiču našu tugu. Iako želite od takvih emocija zaštititi svoje dijete, važno je objasniti im životni ciklus, radilo se o ljubimcu ili članu obitelji. Važno je da ostanete pribrani kada o tome razgovarate s djetetom jer biste svojim nemirnom mogli dodatno uzrujati zbunjeno dijete.

Što reći?


Iako djeca u toj dobi ne shvaćaju posve trajnost smrti, više ih zbunjuju laži kao što su "baka te gleda s neba", ili "samo spava". Ovo posljednje je posebno loše objašnjenje jer bi se moglo dogoditi da se dijete počne bojati odlaska na spavanje, s obzirom na to da se baka, nakon što je zaspala, nikada nije vratila. Najbolje je biti iskren, npr. "Baka je bila vrlo stara i tijelo joj je prestalo raditi. Neće više biti ovdje, ali ćemo je i dalje voljeti". Budite jednostavni i pustite dijete da odtuguje jer je i ono doživjelo gubitak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara