13. tjedan trudnoće: Čestitamo, ušli ste u drugo tromjesečje!

13. tjedan trudnoće: Čestitamo, ušli ste u drugo tromjesečje!

Foto: Shutterstock

ČESTITAMO! Ušli ste u drugo tromjesečje!

Beba

Razvila se posteljica koja vaše dijete opskrbljuje kisikom, nutrijentima, ali i prikuplja otpadne tvari. Posteljica sudjeluje u proizvodnji progesterona i estrogena koji pomažu u održavanju trudnoće. Fetus je dug između šest i sedam centimetara.Dijete ima očne kapke, ali oni su zatvoreni kako bi zaštitili oči koje se razvijaju. Iako mišići lica nužni za sisanje još nisu potpuno razvijeni, ovoga bi tjedna dijete već moglo gurnuti palac u usta. Već su razvijeni i svi mliječni zubi koji će početi izlaziti kada dijete bude imalo nekoliko mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tijelo se u ovom tjednu počinje brže razvijati, što će doprinijeti proporcionalnosti između glave i tijela. U ovom je tjednu još zanimljivo to da se formiraju - otisci prstiju.

Mama


Mama se i dalje osjeća sve bolje, blista, više nema mučnine i ne osjeća pretjerani umor. Dobroj volji doprinosi i jedna velika briga manje - činjenica da je nakon prvog tromjesečja vjerojatnost spontanog pobačaja svedena na minimum. Istraživanja pokazuju da mame baš u ovom razdoblju bilježe značajno povećanje seksualne želje.

Tata

I vama je laknulo jer je najriskantnije doba trudnoće prošlo, a sve se razvija dobro. Također ste sretni jer vam se i partnerica dobro osjeća, a vjerojatno vam ne smeta ni njezin pojačani libido. Opustite se i uživajte u maštanju i planiranju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara