Cijepljenje u SAD-u godišnje spasi više od 732 tisuće dječjih života

Cijepljenje u SAD-u godišnje spasi više od 732 tisuće dječjih života

Foto: Shuttestock

VIŠE od 732 tisuće dječjih života godišnje je spašeno u SAD-u zahvaljujući rutinskim cijepljenjima, objavljeno je u novom izvješću Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Uz to, cijepljenja su spriječila razvijanje bolesti kod 322 milijuna djece.

Tijekom perioda istraživanja u SAD-u je rođeno oko 79 milijuna djece i svako od njih je, zahvaljujući cijepljenju, zaštićeno od prosječno četiri bolesti. Brojke pokazuju da je američki nacionalni program cijepljenja uspješan.

CDC procjenjuje da je stopa cijepljenja djece u SAD-u od uvođenja programa Cjepiva za djecu (VFC - Vaccines for Children) 1994. godine oko 90 posto. Zahvaljujući tome preveniran je oko 21 milijun hospitalizacija te se uštedjelo oko 295 milijardi dolara izravnog troška, piše LiveScience.

Program omogućuje besplatno cijepljenje djeci koja nemaju potrebno zdravstveno osiguranje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Federalni program VFC omogućuje besplatno cijepljenje djeci koja nemaju potrebno zdravstveno osiguranje, na što se u SAD-u inače vrlo strogo gleda. Program je uveden nakon širenja ospica krajem 1980-ih i početkom 1990-ih godina kada je zabilježeno čak 55 tisuća slučajeva u samo dvije godine, i to uvelike zahvaljujući maloj stopi cijepljene djece koja nisu imala zdravstveno osiguranje.

"Iako je VFC implementiran kako se pomoglo onima koji si ne mogu priuštiti cijepljenje, zapravo je pomogao svima jer, kada je stopa cijepljenje djece viša, svi smo sigurniji", objasnio je direktor CDC-a, dr. Tom Frieden koji ističe da opasnost još uvijek postoji.

"Aktualne pojave ospica u SAD-u služe kao podsjetnik da su nam takve bolesti uvijek blizu. Granice ne mogu zaustaviti ospice, ali cijepljenje može", rekao je te. Dr. Anne Schuchat iz CDC-a istaknula da 84 posto od 129 dokumentiranih slučajeva zaraze ospicama u SAD-u ove godine nisu bili cijepljeni ili nisu znali jesu li cijepljen

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara