Jedna beba, DNK tri roditelja: Ide li znanost predaleko?

Jedna beba, DNK tri roditelja: Ide li znanost predaleko?

Foto: Shutterstock

U VELIKOJ Britaniji trenutno je u procesu izglasavanja zakona koji će omogućiti da jedna beba ima čak tri biološka roditelja u genetskom smislu.

Prema prijedlogu zakona dozvolila bi se kontroverzna modifikacija IVF-a (in vitro oplodnje) u kojoj bi se neispravan mitohondrijski DNK zamijenio sa zdravim DNK iz jajašca ženskog donatora.

Prisjetimo se - in vitro oplodnja je najčešće korišteni oblik potpomognute oplodnje. Oplodnja se vrši izvan tijela žene, nakon čega se jajne stanice nadziru u kontroliranim uvjetima kako bi se povećale šanse za trudnoću. Najzdravije oplođene stanice se potom vraćaju u tijelo žene.

Znanstvenici koji već neko vrijeme rade na proučavanju modificirane in vitro oplodnje ipak nisu pretjerano oduševljeni izglasavanjem ovog zakona jer smatraju da metoda još uvijek nije dovoljno istražena kako bi mogla postati redovita praksa. Mišljenje dijeli i 128 zastupnika koji su glasovali protiv donošenja ovog zakona smatrajući kako nakon ovakvih promjena bit će vrlo teško vratiti se prirodnim metodama oplodnje.

Ako novi zakon doista stupi na snagu klinike koje nude in vitro oplodnju moći će zamijeniti oštećen DNK s onim zdravim. No, tu se javlja pitanje etičnosti. Dijete bi tako imalo kombinaciju sva tri DNK od oca, majke i donatorice čiji zdravi DNK je zamijenio majčin oštećen. Djeca rođena nakon oplodnje ovim načinom prema zakonu neće imati pravo otkriti identitet „druge“ majke, odnosno donatorice zdravog DNK.

Stručnjaci iz cijelog svijeta su protiv usvajanja ovog zakona zato što nije u potpunosti utvrđeno koje su nove opasnosti kojima može rezultirati ovaj postupak, pa postoji mogućnost da bi ovako modificiranom in vitro oplodnjom kod djece moglo doći do porasta broja karcinoma i invalidnosti.

Iako ministrica zdravstva tvrdi kako su poduzete stroge mjere kako bi se došlo do ovog prijedloga zakona i smatra izglasavanje ovog zakon svjetlom na kraju tunela mnogobrojnih parova koji vode borbu s neplodnošću, stručnjaci su i dalje skeptični.

Iako ovakve promjene znače da će potpomognutoj oplodnji biti posvećeno mnogo više pažnje i sredstava, a trend bi se vrlo brzo mogao proširiti po cijelom svijetu, postavlja se pitanje, što je sljedeće?

Zakon bi trebao stupiti na snagu u listopadu ove godine.

Ulazi li znanost ipak preduboko u naše živote čineći nas sve manje onakvima kakvi smo zapravo?

Hoće li ovaj zakon dati vjetar u leđa svim ostalim genetskim modifikacijama na čovjeku?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara