Kad vas jednogodišnjak ispljuska: Kako naučiti dijete da vas ne smije udarati?

Foto: Shutterstock

KADA se najmanje nadate i igrate sa svojim mališanom od oko godinu dana, iz vedra vam neba doleti pljuska ili bilo kakav drugi udarac.

Iako se branite i dajete do znanja da vam takvo ponašanje djeteta ne odgovara, čini se da ono u tome uživa ili misli da se radi o igri. Međutim, te male ruke mogu zadati dosta bolne udarce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Radi se o čestom obrascu ponašanja, a najviše batina pokupe upravo mame jer s djetetom provode najviše vremena. Trebate imati na umu da je dijete od godinu dana premalo da bi razumjelo posljedice udaraca koje vam zadaje i ne shvaća da vam nanosi bol. Koliko god bilo bolno, ne shvaćajte to osobno.

Nakon što vas udari, odmah oštro recite "Ne!", nakratko se okrenite, prekinite igru, maženje ili što god ste dotada radili, tj. prekinite svaki kontakt, nakon čega budite na distanci nekoliko minuta.

Zatim pokažite djetetu kako želite da vas tretira. Možete mu nježno uzeti ruku i njome pomaziti sebe po obrazu, s izrazom odobravanja i osmijehom. Ubrzo će shvatiti da će snažniju reakciju izazvati maženjem nego udarcima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara