Najviše hrvatskih učenika i studenata bi se zbog boljih ocjena odreklo televizije

Foto: Shutterstock

ŠKOLSKA je godina u punom jeku, a uskoro će početi za mnoge mučno razdoblje uoči završetka nastave, posebno za one koji se bore s lošim ocjenama. Čega su se mladi spremni odreći radi uspjeha u školi ili na fakultetu, istražio je portal EduCentar na gotovo 300 ispitanika.

Nešto manje od trećine ispitanika (30 posto) odlučilo bi se za manje gledanja televizije, odnosno, odrekli bi se gledanja omiljene serije. Ispitanici smatraju "da je televizija najmanje važna od svih ponuđenih odgovora", dok nekoliko njih zaključuje da je ni ne vole gledati.

Pomalo neočekivano, čak 25 posto ispitanika spremno je odreći se izlazaka u korist školskog i akademskog uspjeha. "Mislim da je život dovoljno dug da se smanje izlasci u ovom presudnom razdoblju. Bit će zabave i kasnije", zaključuje jedan od ispitanika.

Najmanji broj ispitanih odrekao bi se ljubavnog života

Iako smo u eri društvenih mreža, malo više od petine ispitanika (22 posto) spremno je odreći se surfanja internetom.  Internetska bespuća često znaju prevariti korisnika i oduzeti mu više vremena nego što je namjeravao, a s tim se slažu i sami ispitanici. "Na to odlazi ionako previše vremena, a stvarno nije nužno pogledati još jedan video s mačkama", navodi jedan od ispitanika, dok se drugi nadovezuje da je internet "najveći gubitak vremena".

Čitanja omiljenih knjiga odreklo bi se 14 posto ispitanika. Njihov je glavni argument da ionako ne čitaju redovito ili čitaju samo knjige koje su vezane uz školu ili fakultet. Iako su školske ljubavi poznate kao najslađe, devet posto ispitanika bi se zbog školskog, tj. akademskog uspjeha odreklo ljubavnog života. "Škola mi sada više znači, bit će vremena i za romanse", zaključuje jedan ispitanik.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara