Nekoliko zlatnih pravila dohrane: Kada početi i kako uvoditi nove namirnice?

Foto: Shutterstock

U OVOM vam članku donosimo nekoliko pravila dohrane koje biste trebali imati na umu imate li dijete staro nekoliko mjeseci. Dohrana podrazumijeva uvođenje nemliječnih obroka u prehranu koja se dotad bazirala isključivo na majčinu mlijeku ili zamjenskoj hrani. Iako pojam obuhvaća sokove i čajeve, u užem smislu o kojemu je ovdje riječ znači kašaste obroke.

1. Zdravom djetetu koje se hrani majčinim mlijekom nije potrebna druga hrana do približno šest mjeseci starosti.

2. Nove namirnice uvode se pojedinačno, u razmaku od nekoliko dana, kako biste, ako je dijete alergično na neku od njih, znali o kojoj se radi. Počnite s manjim količinama te ih postupno povećavajte.

3. Najranije doba u kojemu smijete započeti s dohranom jest 17. tjedan, a definitivno biste trebali početi dohranjivati svoje dijete do 26. tjedana starosti.

4. Dijete hranite plastičnom žličicom, a piti mu dajte iz manje čaše.

Bez začina

5. Hranu u početku miksajte, zatim je samo zdrobite, a u posljednjem tromjesečju prve godine, usitnite je na veličinu malih zalogaja.

5. U hranu koju im pripremate ne stavljaju se nikakvi začini, pa ni sol ni šećer. Koliko god se vama kašice koje kuhate svome mališanu činile bezukusne, za začine je još premalen.

7. Obroke pripremajte od svježih, zrelih i sezonskih namirnica, eventualno smrznutih.

8. Davanje kravljeg mlijeka kao mliječnog obroka ne preporučuje se prije 10. ili 12. mjeseca života. U manjoj je količini dopušteno i dva mjeseca ranije, kao i fermentirani mliječni proizvodi (jogurt, kiselo mlijeko, voćni jogurt, kefir, kiselo vrhnje i fermentirani sirevi).

9. Izbjegavajte zaslađene sokove prije spavanja zbog mogućnosti nastanka karijesa i naleta energije koje će dijete dobiti u vrijeme kada bi se trebalo smiriti.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara