Osmi tjedan: Djetetu se razvijaju prstići, a mami odjeća polako postaje tijesna

Osmi tjedan: Djetetu se razvijaju prstići, a mami odjeća polako postaje tijesna

Foto: Shutterstock

U OVOM biste tjednu, ako još niste, trebali otići na ginekološki pregled.

Beba

Kada dijete dođe na svijet, uživat ćete u igranju njegovim prstićima. U ovom se tjednu formiraju ti obožavani prsti na rukama i nogama, a zglobovi postaju mobilni, tj. dijete može ispružiti i skupiti ruke savijajući ručni zglob i lakat.

Embrij je u ovoj fazi veličine zrna graha. Oči su sve vidljivije jer se počinje razvijati pigment. Također, crijeva rastu i produžuju se pa za njih nema mjesta u trbušnoj šupljini. Zbog toga se do 12. tjedna protežu i u pupčanu vrpcu.

Dosad su se pojavile i naznake genitalija koje ipak nisu dovoljno razvijene da bi se ultrazvukom odredio spol. Izraslina nalik repu polako nestaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mama


I dalje vas muče kronični umor, a poneke i mučnine, ali sada možda već primjećujete da vam je odjeća postala pomalo tijesna, ako ništa drugo, barem grudnjak koji vam je vjerojatno postao neizdrživo premalen. Ovo bi trebalo biti i vrijeme prvoga liječničkog pregleda.

Pripremite si pitanja koja želite pitati ginekologa te se pripremite na nekoliko testova i mjerenja kao što su mjerenje krvnoga tlaka i težine, ginekološki pregled i uzimanje brisa maternice, analiza urina i krvi te razgovor o vašoj i obiteljskoj povijesti bolesti.

Tata

Tate nastavljaju biti strpljivi i puni podrške. Na liječničkom se pregledu pridružite partnerici kako biste bili u tijeku i saznali sve što vas zanima. I vi pripremite pitanja te "izrešetajte" liječnika kako biste se smirili te uživali u ovom vremenu iščekivanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara