Previsoki tlak - tihi ubojica: Kako se zaštititi?

Foto: Shutterstock

NEDAVNO istraživanje pokazalo je da 19 posto mladih odraslih ljudi u SAD-u u dobi od 24 do 32 godine ima previsoki krvni tlak. Normalnim se u mlađoj dobi smatra sve oko 120/80.

Hipertenzija je tihi ubojica, nema specifičnih vanjskih simptoma (osim ako tlak nije iznimno visok) pa se o tom problemu morate informirati i redovito kontrolirati svoj krvni tlak. Previsoki tlak kod žena mlađih od 50 godina može biti i pokazatelj nekih drugih zdravstvenih tegoba.

Visoki krvni tlak jedan je od najznačajnijih uzroka moždanog udara, srčanih problema i otkazivanja rada bubrega. Kako se zaštititi?

1. Mjerite tlak. Redovito, jednom tjedno ili mjesečno, mjerite tlak. Jednom u godini ili dvije godine na sistematskom pregledu kod liječnika je premalo.

2. Više se krećite.
Ustanite s kauča ili radnog stolca. Povremeno napravite pauzu. Nekoliko dana tjedno se na 30-60 minuta bavite aktivnošću koja ubrzava rad srca.

3. Ostavite se loših navika.
Pušenje je povezano s hipertenzijom. Alkohol ograničite na jedno piće dnevno.

4. Održavajte zdravu tjelesnu težinu. Ako je indeks vaše tjelesne mase iznad 24,9, vrijeme je za zdravu dijetu. Čak i maleni gubitak kilograma može značajno utjecati na vaš krvni tlak.

5. Provjerite lijekove koje pijete. Kontracepcijske pilule udvostručuju rizik od hipertenzije. Neki drugi lijekovi, kao što su neki lijekovi protiv bolova i alergija, također mogu uzrokovati povišenje tlaka.

6. Dobro spavajte. Nedovoljna količina sna, kao i neki poremećaji poput apneje, povezani su s previsokim tlakom.

7. Pažljivo jedite.
Smanjite unos soli i životinjskih masti. Trudite se jesti nemasnu hranu bogatu kalcijem.

8. Izbjegavajte stres.
Psihološki pritisak povisuje tlak, osobito kod žena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara