Vježbice znanja za buduće prvašiće

Foto: Shutterstock

POKAZUJE li vaš predškolac želju da nauči čitati, pisati, pa čak i neke teže zadatke, vrijeme je da ga uvedete u svijet znanja

Prije polaska u školu dijete mora doseći određeni stupanj tjelesnog, socijalnog, mentalnog i emocionalno-motivacijskog razvoja. Školovanje traži zadovoljavajući opseg znanja o svijetu i formiranost osnovnih pojmova.

Dijete treba biti sposobno za izvođenje mentalnih radnji, za uočavanje sličnosti i razlika među predmetima i pojavama iz okolnoga svijeta, treba biti sposobno za samokontrolu i planiranje vlastitih radnji. Ništa manje važni nisu ni razvijenost fine motorike, dobra koordinacija oka i ruke, pravilan izgovor glasova i odgovarajući stupanj razvoja predčitačkih vještina. To su neophodni uvjeti uspješne verbalne komunikacije i ovladavanja vještinama čitanja i pisanja.

Mnogim predškolcima na pragu osnovne škole potrebna je pomoć u svladavanju nekih od tih vještina. Evo par zadataka koji vam mogu pomoći. Pritom je važno da djetetu bude zanimljivo i zabavno, da uživa u svakoj aktivnosti:

1. IGRA 'MAČIĆI' - Recitirajte pjesmicu dok dijete savija prstiće od palca prema malom prstu. onovite je više puta sami pa s djetetom da je dijete lakše zapamti.

Prvi mačić pije mlijeko.
Drugi mačić ide daleko.
Treći mačić u košari prede.
Četvrti mačić kroz prozor gleda.
A najmanje mače meni u krilu skače.

2. IGRA 'ZAGONETKE' - Predložite djetetu da odgonetne sljedeću zagonetku:

Tema "Kućanstvo": Ima četiri noge, ali hodati ne može. (Stol ili stolac)
Tema "Vozila": Četiri brata blizanca zajedno posvuda idu, dva brata su sprijeda, dva brata straga. Žure, trče, jure, ali jedan drugoga prestići ne mogu. (Kotači)

3. IGRA 'SLUŠAJ PAŽLJIVO' - Recitirajte pjesmicu, dijete sluša, pokušava zapamtiti i ponoviti.

Lete avioni,
vlakovi žure,
voze kamioni,
gliseri jure.

4. IGRA 'PONAVLJAJ ZA MNOM' - Recitirajte pjesmicu. Krećite se veselo po sobi, kružno okrećući rukama savijenim u laktovima ("okretanje kotača"). Pitajte dijete koliko automobil ima kotača.

Za volan u auto sjednem,
motor bruji: Brum-brum-brum!
Veselo po sobi vozim,
Autić ide: Zum-zum-zum!
Igračke pozdravljam svoje,
Trubim glasno: Tu-tu-tu!
Dođi, medo, idi sa mnom,
Ima mjesta, ju-hu-hu!

5. IGRA 'ZAMISLI'

Dijete zatvara oči i pokušava vizualizirati sliku o kojoj se govori u zadatku. Iza ograde se vide četiri pseće šape i četiri kokošje noge. Koliko iza ograde ima kokoši i koliko pasa?

6. IGRA 'OBJASNI' - Kako se zovu dani u tjednu? Zašto se "četvrtak" tako zove? Koji dan slijedi nakon četvrtka? Koji dan prethodi četvrtku?

7. IGRA 'VOĆE' - Predložite djetetu da sluša i zapamti pjesmicu, te da glasno ponovi četiri vrste voća koje se u njoj spominju:

Ustala sam jutros rano,
voće zrelo ubrala s grana.
Šljive i jabuke,
breskve i kruške.
Na stolu sad je gozba prava,
svakakvog voća tu ima zdrava.

8. IGRA 'ZASTAVICA' - Predložite djetetu da zajedno s vama ponavlja pjesmicu i prstima oblikuje zastavicu; prvo jednom, pa drugom rukom, a zatim objema rukama istodobno.

Sva četiri prsta svoja spoji,
palac od njih nadolje odvoji.
Tko sad zastavicu ima,
neka je pokaže svima.

  Izvor: Roditelji.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara