Vršnjačko nasilje: Kako odgojiti djecu da ne postanu zlostavljači?

Foto: Shutterstock

GOVOREĆI o vršnjačkom nasilju, uglavnom se fokusiramo na zlostavljanu djecu. Ali tko su zlostavljači? Prevencija počinje kod kuće.

Vršnjačko nasilje, u fizičkom i internetskom smislu, goruća je tema posljednjih godina. Neki smatraju da se o nasilju govori i previše jer su sukobi među djecom i tučnjave nakon škole postojale otkad postoje i škole. Međutim, zlostavljanje i nasilje koje uzrokuju fizičke i emocionalne ozljede, a u ekstremnim slučajevima dovode i do samoubojstva, mora ostati važna tema. Djecu treba ohrabrivati kako bi se naučila suprotstaviti nasilju i prijaviti ga. Također ih treba odgajati tako da sami ne postanu nasilnici. Nasilnici nisu likovi iz crtića, ni zlikovci. Oni su također djeca. Kako onda spriječiti razvoj nasilnika?

Tražite pomoć


Ako vam dijete ima probleme u ponašanju, nemojte se uvrijediti, shvatiti to osobno i istresti na učitelja koji vas je zbog djetetova nepoželjenog ponašanja pozvao na razgovor. Izradite plan djelovanja s učiteljem te budite informirani i raspitujte se o napretku. Kontaktirajte školskog psihologa i pedagoga ili lokalni obiteljski centar.

Nasilnici se često razvijaju u okruženjima u kojima se osjećaju potpuno nemoćno. Takvi se osjećaji, između ostaloga, mogu razviti upravo kod zlostavljane djece koja na neprimjeren način žele pokazati svoju vrijednost i moć. Najbolji način da izbjegnete razvoj vašega djeteta u nasilnika jest usaditi mu svijest o vlastitoj vrijednosti te uvažavati čitavo njegovo biće, želje, zanimanja, osobnost i ostalo. Ako dijete zna izražavati emocije i svjesno je sebe, veća je vjerojatnost da neće imati potrebu izazivati bezrazložne sukobe i bezazlene rasprave rješavati nasiljem.

Nekoliko savjeta za prevenciju nasilja:

1. Konstantno otvoreno razgovarajte s djetetom o tome što mu se događa, što ima novoga u školi i sl. Ako dođe do nekih promjena, a dijete vam i ne kaže, znat ćete zaključiti da nešto nije u redu.

2. Svakoga dana pitajte dijete što je danas dobro napravilo. To će vjerojatno biti banalne stvari poput "nisam pričao pod nastavom", "posudio sam prijatelju olovku" i sl., ali ćete tako osvijestiti važnost dobrih djela kod vašega mališana.

3. Pričajte im priče ili čitajte slikovnice tematike koja ih uči dobrom reagiranju i izgradnji kvalitetnih odnosa.

4. Ako imate više djece, ne dopuštajte starijoj da zapovijedaju, rugaju se ili ponižavaju mlađu. Ne moraju se uvijek igrati zajedno, ali kad se igraju, učite ih da nikoga ne smiju izbaciti iz igre te pozitivnim odnosima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara