Zašto je važno od najranije dobi učiti boje i geometrijske likove?

Foto: Shutterstock

KAKO mališani rastu, roditelji imaju potrebu podučavati ih raznim stvarima. Većina njih kreće od osnovnih geometrijskih likova i tijela te boja, što je vrlo važno jer se time razvijaju brojne sposobnosti i vještine.

1. Verbalna komunikacija

Djeca razlikuju geometrijske likove vrlo rano, ali im treba vaša pomoć kako bi naučili njihova imena. Učenje boja može biti mnogo teže jer postoje stotine nijansi jedne boje. Prisustvo i sudjelovanje roditelja u učenju pomoći će djetetu da usvoji taj rječnik.

Učeći djecu deskriptivnom vokabularu dajemo im priliku za učinkovitije komuniciranje. Bit će sposobniji u izražavanju svojih potreba ako znaju objasniti da žele "plavu, a ne crvenu posudicu", čime se sprječavaju izljevi nezadovoljstva. Također će lakše shvatiti upute ako razumiju kada im kažete da se "lutka nalazi iza zelenoga stolca" i sl.

2. Predmatematičke i logičke vještine

Očiti razlog za učenje likova i tijela jest prakticiranje geometrije. Kako predškolac koristi svoje znanje geometrije u svakodnevnom životu? Primjerice, kada pokušava shvatiti zašto mu se toranj od kocaka stalno prevrće ili kada pokušava pospremiti sve igračke u kovčeg za posjet baki. Takvim aktivnostima vježbaju geometrijsku maštu jer u vlastitim glavicama pokušavaju manipulirati likovima i tijelima. Sortiranje predmeta sličnih svojstava u skupine još je jedan važan matematički koncept koji predškolci trebaju znati i koji prethodi mnogim analitičkim vještinama i sposobnostima rješavanja problema koje djeca razvijaju s odrastanjem. Jednom kada dijete nauči geometrijske likove i tijela te boje, ono stječe sposobnost razvrstavanja predmeta na temelju određenih zajedničkih atributa.

3. Predčitalačko i pismeno izražavanje

Prepoznavanja likova zapravo je i predčitalačka vještina jer su slova samo nešto kompliciraniji likovi. Djeca će u prepoznavanju i imenovanju slova primijeniti iste vještine kao i pri prepoznavanju likova. Kada uče slova, najprije će zapamtiti ona koja ih podsjećaju na likove koje već poznaju. Također, kada vježbaju crtanje kruga, uče i dijelove pojedinih slova kao što su "b", "c", "d" i "p", a trokuti im pomažu pri pisanju "w", "v" i "z".

4. Kreativno izražavanje

Većina djece voli se izražavati putem bojanja, slikanja, modeliranja plastelina i slično. Poznavanje likova i boja pomoći će im da stvore upravo ono što su zamislili te im dati osjećaj samopouzdanja. Odabir boja također može biti pokazatelj raspoloženja i osjećaja koje maleni još ne znaju opisati. Najjednostavniji primjer je korištenje crvene boje kako bi se izrazila ljutnja.

5. Perspektiva

Pokažete li djeci osim likova na papiru i geometrijska tijela u svakodnevnom životu, dobit će novu perspektivu svoje okoline. Ta nova perspektiva svijeta može biti vrlo uzbudljiva za djecu, ali i odrasle koji se uz svoje mališane podsjete da se svijet može promatrati na mnogo načina.

Tekst objavljen na portalu Parenthood.com napisala je utemeljiteljica kompanije Colorful Concepts koja se bavi proizvodnjom edukacijskih igara za mališane Amanda West.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara