Biste li poslali svoje dijete baki i djedu - poštom?

Biste li poslali svoje dijete baki i djedu - poštom?

Foto: Pinterest

KRIVA vremena. To ste nekada stvarno mogli napraviti, a danas svoje dijete više ne smijete poslati ni u dvorište da se igra samo. Pa vi sada recite kome je lakše - roditeljima nekada ili roditeljima danas. 

Naime, nekada ste svoje maloljetno dijete (ma zapravo, uopće nije bilo važno koliko je dijete  bilo staro), mogli doslovno poslati u drugi grad, udaljeno mjesto, čak i drugu regiju - poštom. Današnja pošta, barem naša nacionalna pošta, nudi bezbroj mogućnosti, ali ne i nešto ovakvo. 

Ovo je fotografija iz 1913. godine kada je u Americi praksa slanja djece poštom bila legalna i relativno ustaljena. Sve što ste tada trebali jest na dijete "nalijepiti" adresu gdje ga šaljete, ime osobe kome je šaljete te adresu pošiljatelja u slučaju da poštar iz nekog razloga mora vratiti "paket" na mjesto od kud je poslano. Postoje brojni podaci o tome, kao i podatak o cijeni - roditelji su tada svoje dijete znali poslati i u mjesto udaljeno čak 117 kilometara po cijeni tada uobičajene cijene poštanske marke - 53 centa. 

Naravno, sve je ovo samo čista zabava i osvrt na neviniju prošlost u kojima su živjeli nekadašnji ljudi, a zašto ovakva praksa nije doživjela svoje "pozne" godine - logična je. I tada su se ljudi već počeli pitati o regularnost ovakve prakse te je ista zapravo ukinuta već 1915. godine. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara