Britanci plaćaju kazne i do 50 funti za kašnjenje po dijete u vrtić ili školu

Britanci plaćaju kazne i do 50 funti za kašnjenje po dijete u vrtić ili školu
Foto: 123RF

RODITELJI u Velikoj Britaniji uprihodili su prošle godine 151 milijun funti samo od kazni za kašnjenje po djecu u vrtiće ili škole, piše Netmums.

Više od 259 tisuća roditelja platilo je više od sto funti u tom periodu, a jedan od 20 je kasnio barem 26 puta.

Mama Roxie Taylor izjavila je za The Sun da je dobila globu u iznosu od 10 funti kad je kasnila samo deset minuta po kćer Savannah.

“Bio je to uobičajen dan i trebala sam doći po nju kao i uvijek. Međutim, mlađa kći imala je zakazan posjet liječniku koji se odužio. Panično sam zvala vrtić kako bih im objasnila situaciju i rekla da ću kasniti pet minuta”, ispričala je i dodala kako joj kaznu nisu spominjali.

“Nakon mjesec dana, Savannah mi je donijela pismo u kojem je stajalo da dugujem deset funti. Jedan put sam kasnila i nikad poslije. To se dogodilo u siječnju i još uvijek mi šalju pisma zbog toga”, rekla je.

Kazne variraju i svaka ustanova ima drugačiju računicu. Neki naplaćuju funtu po minuti kašnjenja, neki imaju zaokružene cijene, a neki ništa, dok postoje i ustanove koje će izbaciti djecu ako roditelji učestalo kasne po njih.

Liz Bayram iz britanskog Udruženja profesionalaca koji brinu o djeci kaže kako se tim sredstvima pokriva plaćanje prekovremenih sati osoblju.

“Većina ustanova ima razumijevanja za nepredviđene situacije zbog kojih roditelji ponekad mogu zakasniti po dijete. Ali isto tako, briga o djeci mora biti održiv posao. Ako roditelj kasni po dijete, vrtić ili škola moraju platiti prekovremene sate djelatniku koji ostaje na poslu dok netko ne dođe po dijete”, pojasnila je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara