Čudesni tjedni: Stigao je svjetski bestseler o ranom razvoju djeteta

Čudesni tjedni: Stigao je svjetski bestseler o ranom razvoju djeteta
Foto: Intagram, Promo

ZABRINUTI i nesigurni roditelji, novorođenče na rukama (i to još prvo), plač, vriskovi i nemogućnost da ga se smiri...poznat scenarij? Vama, a i milijunima drugih roditelja, grupa autora donosi djelo Čudesni tjedni koje vam može pomoći da shvatite svoju bebu i pomognete joj (a i sebi) da lako prebrodi prvih dvadeset mjeseci svoga života. Ovaj svjetski bestseler nagrađivan je nekoliko puta, a na pet stotina stranica donosi cjelovita objašnjenja i korake kako prolaziti djetetov mentalni razvoj i nositi se s brojnim izazovima. Iako ovoliki broj stranica mladim roditeljima zvuči kao nešto što su mogli čitati jednom, ali ne sad, na svakoj od njih je nekoliko korisnih savjeta koji zlata vrijede.

Autori Hetty van de Rijt, Frans Plooij i Xaviera Plas-Plooij nizozemski su znanstvenici s diplomama iz psihologije, fizičke antropologije i bihevioralne biologije. Kroz dugogodišnja proučavanja razvoja djece u kućnoj okolini, došli su do brojnih otkrića koja su odlučili podijeliti s roditeljima diljem svijeta i tako pridonijeti zdravome razvoju djece. Knjiga je prevedena na četrnaest jezika, a brojne savjete možete pronaći i na www.thewonderweeks.com. Stranice su interaktivne i preporučujemo vam da ih posjetite.

Čudesni tjedni otkrivaju što se događa u djetetovu umu od samog rođenja. Tijekom dvadeset mjeseci vaša beba prolazi kroz deset skokova u svom razvoju, a ova vas knjiga vodi detaljno kroz svaki od njih. Svako poglavlje posvećeno je pojedinom skoku – kako ga prepoznati, koje su 'uzbune' na skok, što beba tada proživljava, kako se ponaša te, najbitnije svakom roditelju, kako je tijekom tog tjedna umiriti i pomoći joj da sazre i prebaci se na novu razinu mentalnog razvoja. Nitko ne kaže da je lako, no već samo razumijevanje toga što se bebi u tom trenutku zbiva, pomaže vam pronaći najbolje tehnike za njeno umirivanje.

Uz tjedni vodič djetetova ponašanja, Čudesni tjedni vam donose i opise nemirnih faza (što znače i kako se nositi s njima), opis svijeta iz bebine perspektive, zabavne dječje igre i aktivnosti te uvid u ponašanje djeteta tijekom spavanja. Nadalje, poseban dio posvećen je isključivo spavanju i njegovoj poveznici sa skokovima, a i sami autori naglašavaju da primaju dnevno stotine e-mailova na tu temu. Sada ćete konačno moći shvatiti da je vaša beba jednostavno takva u prvih par mjeseci, ona još ne prepoznaje dan i noć, jer joj tijelo ne proizvodi melatonin. Vaš je ritam zapravo narušen i vi se morate prilagoditi bebi u tom razdoblju. No, kao i sve, i ta faza njena razvoja će proći, a postoje tehnike kojima si možete olakšati besane noći.

Prepune zabavnih i prigodnih ilustracija, ove stranice donose vam i kalendar lakših i težih razdoblja. Iako individualna za svako dijete te variraju tjedan gore dolje, opet pomažu u razumijevanju i predviđanju promjene koja slijedi. U sklopu svakog poglavlja posebno su istaknuti savjeti za spavanje, iskustva roditelja iz tog tjedna te dnevnik s kućicama za označavanje prema kojima možete pratiti kako vaša beba napreduje.

Sve u svemu, zanimljivo i zabavno štivo namijenjeno svima koji se bave dojenčadi i malom djecom, a prvenstveno roditeljima, i to novopečenima, da znaju da je s njima i njihovom bebom sve u redu, da tako treba biti u određenom razdoblju i da će u konačnici sve te faze proći. Najbolja knjiga o iskušenjima prvih tjedana u posljednje vrijeme i naša topla preporuka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara